latinica  ћирилица
20/06/2024 |  14:08 ⇒ 14:29 | Autor: SRNA

Kojić: Nameće se narativ koji nije tačan, srpske žrtve niko neće omalovažavati

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da se inicijativom za smjenu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića nameće narativ koji nije tačan i da to nije put ka pomirenju, te da niko neće dozvoliti da se srpske žrtve omalovažavaju.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom PS BiHFoto: SRNA

Tokom diskusije o inicijativi za rekonstrukciju Savjeta ministara, koja se odnosi na smjenu ministra Nešića zbog negiranja navodnog genocida u Srebrenici, Kojić je reagovao na kvalifikaciju dešavanja u BiH od 1992. do 1995. godine kao agresiju, podsjetivši da je Dejtonski mirovni sporazum ta dešavnja okarakterisao kao tragičan sukob.

- Vi govorite agresija. Znate ko je napravio agresiju, napravili su je mudžahedini koji su odsjecali glave na Vozućoj, pa su zapalili tijela 96 Srba koja ni danas ne mogu da budu identifikovana . rekao je Kojić koji se obraćao poslaniku Midhatu Čauševiću.

Kojić je rekao da Nešić nije negirao zločin, nego da se pozvao na izvještaj Međunarodne nezavisne komisije koja je konstatovala da se u Srebrenici nije desio genocid.

- I kolega /Safet/ Kešo je omalovažio žrtve kada je rekao da je Nešić donio jednu sliku pa maše - rekao je Kojić.

On je podsjetio da je ranije 10 godina radio na istraživanjima zločina nad Srbima, te da će donijeti 35.042 slike da pokaže srpske žrtve.

- Prihvatite to. Ali ne, vi na morbidan način omalovažavate sve žrtve - rekao je Kojić.

On je naglasio da se istina zna i da niko neće prihvatiti laži i obmane koje su se dešavale u Srebrenici.

- Nije to samo spisak živih, ima tu i spisak ljudi koje se nikada prije rata nisu vodili u bazi građanskih stanja - rekao je Kojić i pozvao na reviziju.

Na zahtjev Kluba poslanika SDP-a data je pauza od 15 minuta.