latinica  ћирилица
20/06/2024 |  14:14 ⇒ 15:50 | Autor: SRNA

Nešić: Inicijativa SDA - pokušaj da me diskredituju

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić istakao je prije rasprave o inicijativi za njegovu smjenu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da ona predstavlja samo pokušaj njegove diskreditacije, navodeći da su izjave o navodnom genocidu u Srebrenici izvučene iz konteksta i pogrešno interpretirane.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

Nešić je naveo da njegova namjera nije bila da uvrijedi stvarne žrtve zločina u Srebrenici.

On je istakao da Srebrenica, kao i druga stratišta, nije nešto o čemu se ne smije govoriti. "U decenijama koje dolaze pojaviće se mnoge činjenice o Srebrenici koje neće biti jednostavne, ni za bošnjački, ni za srpski narod, a ni za međunarodnu zajednicu", istakao je Nešić.

Nešić je naveo da njegove izjave nisu bile usmjerene ka negiranju stvarnih žrtava, dodajući da se na današnjoj sjednici treba razgovarati i o 88 lica koja su upisana u CIPS, a njihova imena se nalaze na spomenicima u Memorijalnom centru u Potočarima, te upitao poslanike SDA zašto su dozvolili da sadašnji direktor ovog centra Emir Suljagić tu sahrani svog oca, koji nema nikakve veze sa dešavanjima iz jula 1995. godine.

On je naglasio i da je spreman se pokloniti svakoj žrtvi iz svakog naroda, ali i da nije čuo poslanike SDA da su se oni spremni pokloniti srpskim žrtvama.

Nešić je pred poslanicima pokazao i sliku Anđelka Mlađenovića, čija glava je odsječena, zavezana i odvučena u Srebrenicu i čijom glavom se igrao fudbal.

- Poklonite se ovoj žrtvi i pokažite da je svaka žrtva ista. Za mene je svaka žrtva ista bez obzira čija je - naglasio je Nešić.

Prema njegovim riječima, generacije koje dolaze u srpskom narodu ne pristaju da ćute, te govore istinu svaki dan, i o Anđelku Mlađenoviću, braći Dimitrijević i svima onima koje su Bošnjaci ubili u okolini Srebrenice.

- Pričaćemo i ovdje, i u Briselu, i Beogradu, i Sarajevu, i svuda jer se istina mora čuti, a ona je ista, jer žrtva je žrtva, iz bilo kojeg naroda - dodao je Nešić.

Nešić je upitao poslanika SDA Midhata Čauševića kada će bošnjački narod biti spreman da prihvati da je u Srebrenici počinjen zločin nad srpskim narodom, navodeći da su se svi srpski predsjednici poklonili srebreničkim žrtvama.

- Hoćete li vi doći u Bratunac, u Kravice? Hoćete li doći da se zajedno sa mnom poklonite žrtvama, jer svaka žrtva je ista - upitao je Nešić.

On je naveo i da je sam žrtva zločina, jer je istjeran iz Sarajeva, navodeći da za to što BiH osjeća kao manje-više svoju državu, nije on kriv, nego upravo oni koji su ga istjerali iz Sarajeva.

Nešić je upitao poslanika Čauševića i zašto se ne razgovara o tome da je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara, na čijem je čelu, uradilo najviše na evropskom putu BiH.

- Da vas, gospodine Čaušević, to ne boli ili otkrivanje Skaj aplikacija pa ste zato udarili na mene. Nakon otkrivanja Skaj aplikacija, gdje je najviše pripadnika bošnjačkog naroda, kreću udari na Ministarstvo bezbjednosti i pokušava se rasturiti konktakt tačka sa Evropolom - naglasio je Nešić.

Poslanik SDA Midhat Čaušević obrazlažući inicijativu za Nešićevu smjenu rekao je da je Nešić gostujući na televiziji "na grub način" uvrijedio žrtve navodnog genocida u Srebrenici.

Prema njegovim riječima, Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu izražava i nezadovoljstvo što se Savjet ministara nije očitovao o njihovoj inicijativi za Nešićevu smjenu, dodajući da se izjave ministra bezbjednosti u Savjetu ministara moraju "adekvatno sankcionisati".

On je u toku rasprave rekao da će predložiti svom klubu da nakon današnje sjednice podnese prijavu protiv Nešića jer nije prijavio krivično djelo vezano za saznanja o lažnim žrtvama u Srebrenici.