latinica  ћирилица
20/06/2024 |  14:32 | Autor: SRNA

Vulić: Inicijativa za Nešićevu smjenu ima skrivene motive

Šef kluba polsnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da inicijativa za rekonstrukciju Savjeta ministara, odnosno smjenu ministra bezbjednosti Nenada Nešića, krije u sebi dodatne nenapisane motive i da je njen cilj da Savjet ministara ima manje ministara iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske kako bi bila narušena nacionalna i entitetska zastupljenost.
Sanja Vulić - Foto: Ustupljena fotografija
Sanja VulićFoto: Ustupljena fotografija

Vulićeva je, tokom diskusije o inicijativi za Nešićevu smjenu, pozvala Predstavnički dom da inicijativu odbije i obrazložila da navedeni razlozi nisu razlog za razrješenje ministra koji je u dosadašnjem radu pokazao odgovornost, poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti, spremnost na saradnju i postizanje konsenzusa u predlaganju ovom Domu putem Savjeta ministara prijedloga s ciljem ispunjavanja obaveza sa liste 14 ključnih prioriteta za članstvo u EU.

Ona je podsjetila da je usvojen novi Zakon o strancima koji je usklađen sa dvije Direktive i dvije Uredbe EU s ciljem boljeg upravljanja migracijama i funkcionisanja sistema azila, te Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, koji je usklađen sa uredbom i dvije direktive EU.

Utvrđene su, rekla je Vulićeva, i osnove za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između BiH i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje sprovodi Agencija za Evropsku graničnu i obalnu stražu u BiH /Fronteks/, te je formirana i Radna grupa za izradu novog zakona o graničnoj kontroli, a ostvarena je i zajednička kontakt tačka sa Evropolom.

- Cilj Kluba poslanika SDA jeste da se eventualnom smjenom Savjet ministara dovede u okvire izvan Ustava i Zakona o Savjetu ministara", rekla je Vulićeva i podsjetila na član Ustava BiH u kojem je navedeno da najviše dvije trećine ministara može biti imenovano sa teritorije FBiH - rekla je Vulićeva.

Ona je podsjetila i na član prema kojem funkcioneri, imenovani na položaje u institucijama BiH, u pravilu, odražavaju sastav naroda BiH.

Vulićeva je podsjetila i na relevantne odredbe Zakona o Savjetu ministara koje kažu da će ukupni sastav Savjeta ministara u toku cijelog mandata biti u potpunosti u skladu sa Ustavom BiH.

- Kolege iz SDA, sudeći po obrazloženju inicijative, pomno prate medijske sadržaje u Srbiji, a ministru bi uskratili pravo na slobodu izražavanja - rekla je Vulićeva i dodala da je ovo atak na cijeli narod, a ne na pojedinca.

Na kraju diskusije Vulićeva je citirala Šekspira koji je rekao: "Izazvao bih vas na borbu razuma, ali vidim da ste nenaoružani".

- Ali, zato kamenicama, raznim oružjem naoružani ste do zuba kada treba pokušati izvršiti atentat nad predsjednikom /Srbije/ Aleksandrom Vučićem, a zašto, zato što je došao da se žrtvama pokloni - rekla je Vulićeva.

Vulićeva je rekla da se bošnjački političari nikada nisu poklonili srpskim žrtvama.

- Ako Srbinu treba skinuti glavu, vi ste jedinstveni. Omalovažavate druge žrtve. Svi ćemo mi jednog dana na ispovijest za svoje grijehe - rekla je Vulićeva.

Ona je naglasila da poštuje svakog čovjeka, bez obzira da li on bio Srbin, Hrvat ili Bošnjak i poručila da BiH ima samo dejtonsku budućnost.