latinica  ћирилица
20/06/2024 |  14:34 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Špirić: Vladavina prava ne znači vladavinu OHR-a

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da Savjet za sprovođenje mira /PIK/ svakih šest mjeseci ponovi iste stvari koje se svode na potrebu vladavine prava, zaboravljajući pri tom da to ne znači vladavinu OHR-a.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

- Svako pola godine imamo, što bi djeca rekla, "pik ponove". Tako izgleda kominike sa sjednice Savjeta za sprovođenje mira - red vladavine prava, red prijetnji Republici Srpskoj i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku - izjavio je Špirić.

On je napomenuo da mahanje bonskim ovlaštenjima nije plodno tlo za evropske integracije koje su, navodni, prioritet za PIK.

- Ovo samo potvrđuje da je BiH zemlja u fazi čekanja. Izgleda da smo osuđeni na PIK i na maštanje o Briselu - rekao je Špirić.

Upravni odbor PIK-a nakon dvodnevnog sastanka u Sarajevu potvrdio je svoje opredjeljenje za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene zemlje, koja se sastoji od dva entiteta, te ponovio da "entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH".