latinica  ћирилица
20/06/2024 |  14:36 ⇒ 15:11 | Autor: RTRS

Kovačević: Srpska potpisnik Dejtona, PIK ne postoji u ovom sporazumu (VIDEO)

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je za RTRS da Savjet za implementaciju mira ne postoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i da niko nije obavezan da poštuje i uvažava stavove PIK-a jer oni nikoga ne obavezuju.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Mi iz Republike Srpske, koja je potpisnik Dejtonskog sporazuma i njegovih aneksa, smo mnogo puta pažljivo čitali Sporazum i nigdje, ni u jednom aneksu ili bilo gdje, nismo naišli na postojanje PIK-a - rekao je Kovačević.

On je pojasnio da je Republika Srpska opunomoćila Saveznu Republiku Јugoslaviju da, na osnovu ženevskih i njujorških principa u čijoj je izradi aktivno učestvovala, u ime Srpske potpiše Dejtonski sporazum.

- Dok SRЈ nije imala tu vrstu punomoći, nije bila ni relevantan sagovornik u Dejtonu i Parizu - naveo je Kovačević.

On je dodao da je Republika Srpska potpisala sve anekse Dejtonskog sporazuma, uključujući i Aneks 4 - Ustav BiH i Aneks 10 koji definiše imenovanje, nadležnosti i prava visokog predstavnika.

Kada je riječ o pozivu PIK-a Republici Srpskoj da "odustane od štetne politike nepriznavanja viskog predstavnika", Kovačević je rekao da Srpska poštuje Dejtonski sporazum, a u BiH trenutno, u skladu sa Aneksom 10 ovog sporazuma, visoki predstavnik ne postoji.

- U Aneksu 10 piše da se visoki predstavnik bira na način da strane potpisnice ovog aneksa, a to su Republika Srpska, Srbija, FBiH, Hrvatska i zajedničke institucije BiH, treba da postignu sporazum, koji nije postignut, a da poslije toga treba da uslijedi relevantna relzolucija Savjeta bezbjednosti UN, a to ništa nije ispoštovano. Poštujući Dejtonski sporazum i Aneks 10, trenutno u BiH ne postoji visoki predstavnik. Mi ne možemo odustati od bilo kakve "loše ili negativne politike" iz razloga što ne možemo odustati od Dejtonskog sporazuma. Mi na tome insistiramo i nećemo prestati da insistiramo - poručio je Kovačević.

On je naglasio da je Republika Srpska u BiH u Dejtonskom sporazumu unijela i suverenitet i integritet i da danas ima unutrašnji suverenitet i integritet unutar dejtonske BiH.

- To nikakva saopštenja i zaključci ne mogu da promijene, već samo strane, a to su Republika Srpska i FBiH. Srpska ovih dana ima određene prijedloge za FBiH i to je nešto o čemu ćemo razgovarati - rekao je Kovačević.

On je poručio da ne postoji rušilački pohod Republike Srpske na Dejtonski sporazum, već jasna namjera da se očuva ovaj sporazum na način na koji je napisan, a ne onako kako ga neko proizvoljno tumači.