latinica  ћирилица
20/06/2024 |  14:50 ⇒ 14:52 | Autor: TANЈUG

Politiko: Mark Rute biće sljedeći generalni sekretar NATO-a

Holandski premijer Mark Rute biće sljedeći generalni sekretar NATO-a nakon što su se sve 32 članice alijanse složile da odlazeći premijer naslijedi trenutnog šefa NATO-a Јensa Stoltenberga, objavio je danas Politiko.
Mark Rute (Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski) -
Mark Rute (Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski)

Ta vijest dolazi nakon što je rumunski predsjednik Klaus Јohanis objavio da povlači svoju kandidaturu za generalnog sekretara NATO-a i da će njegova zemlja podržati Ruteovu kandidaturu.

Rumunski vrhovni savjet odbrane takođe je odlučio da Ukrajini pokloni jedan od dva operativna sistema "Patriot", ali pod uslovom daljih pregovora sa saveznicima da ga zamijeni sličnim sistemom protivvazdušne odbrane, prenosi Rojters.

NATO bira šefa Sjevernoatlantske alijanse na osnovu konsenzusa, a 29 zemalja članica već je podržalo Rutea kao Stoltenbergovog nasljednika, dok su Mađarska, Slovačka i Rumunija bile posljednje koje su se opirale toj opciji.

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg prvi put je podržao Rutea kao kandidata za novog generalnog sekretara, opisujući ga kao "vrlo jakog kandidata".