latinica  ћирилица
20/06/2024 |  15:54 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Elektroprivreda Srpske: Potpisan jedinstveni kolektivni ugovor

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović i predsjednik Odbora sindikata radnika ovog preduzeća Koraljka Kovačević Markov potpisali su danas u Trebinju jedinstveni kolektivni ugovor za sve zaposlene u ovom holdingu.
Elektroprvreda Republike Srpske - Foto: RTRS
Elektroprvreda Republike SrpskeFoto: RTRS

Novim kolektivnim ugovorom, koji je potpisan na period od tri godine, zadržana su sva dostignuta prava radnika i implementirana sva tri aneksa donesena tokom važenja prethodnog kolektivnog ugovora, saopšteno je iz ERS-a.

- Ovo je najvažniji dokument za sve zaposlene u holdingu Elektroprivreda Republike Srpske koji radnicima u naredne tri godine osigurava stabilnost i sigurnost. Važno je napomenuti da će za primanja zaposlenih u tom periodu biti obezbijeđeno 1,047 milijardi KM i da su prava radnika u Elektroprivredi Republike Srpske jedna od najvećih, a po prosjeku primanja smo drugi u Srpskoj - istakao je Petrović.

Markov je izrazila zadovoljstvo zbog današnjeg potpisivanja kolektivnog ugovora koji je jedinstven za više od 9.000 zaposlenih radnika u sistemu.

Ona je istakla da su Sindikat i Uprava usaglasili sve stavove i da je ovaj dokument odraz međusobnog razumijevanja.

- Izuzetno je važno što smo jedinstveni i što imamo jedan dokument za cijeli holding. Novim kolektivnim ugovorom sačuvana su sva stečena prava i ispoštovani svi zakonski propisi. Sastanci sa predstavnicima Uprave vođeni su u korektnoj atmosferi i nadamo se da će saradnja biti nastavljena - rekla je Markov.

Tokom sastanka predstavnika Uprave i Sindikata razgovarano je i o analizama rada zavisnih preduzeća u narednim mjesecima sa posebnim akcentom na racionalizaciju sistematizacija i konsolidaciju u distributivnim i proizvodnim preduzećima.

Prije potpisivanja kolektivni ugovor je usaglašen i data je saglasnost svih 11 predsjednika sindikalnih odbora i svih direktora zavisnih preduzeća iz sistema mješovitog holdinga Elektroprivrede.