latinica  ћирилица
20/06/2024 |  15:57 ⇒ 16:07 | Autor: SRNA

Ljubojević: Poglavari Islamske zajednice promovišu unitarnu BiH i zveckaju oružjem

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević istakla je da Bošnjaci nikada nisu dobili mogućnost da se politički razvijaju, djeluju i rade zajedno sa Srbima i Hrvatima u BiH, jer sve što su činili i čine nije moglo proći bez odobrenja Islamske zajednice čiji vrhovni poglavari zveckaju oružjem.
Anja Ljubojević - Foto: RTRS
Anja LjubojevićFoto: RTRS

Reagujući na izjavu bivšeg poglavara Islamske zajednice Mustafe Cerića da je "Zukan Helez političar koji je u ovom trenutku najkorisniji, najjasniji, najhrabriji", i da "ide stalno korak unaprijed u odnosu na ono što bi srpska politika mogla da kaže", Ljubojevićeva je rekla da su političke poruke u kojima on hvali i veliča ratnohuškačku politiku Heleza zabrinjavajuće i zahtijevaju ozbiljan stav i rekaciju međunarodne zajednice.

- Suvišno je i govoriti kakva je to Helezova 'hrabrost' koju tako vatreno hvali Cerić, ali ove poruke bošnjačkih vjerskih poglavara su ozbiljno upozorenje svima da Islamska zajednica ne podržava saradnju i razgovore sa Srbima i Hrvatima, jer je njima jedini cilj unitarna, islamska BiH - naglasila je Ljubojevićeva.

Ona je ukazala da samo najradikalniji bosanski muslimani, koji nastoje da ožive unitarnu islamsku državu Alije Izetbegovića, imaju podršku vjerskih vođa što govore i njihove stalne pohvale upućene Denisu Bećiroviću i Helezu.

- Bivši reis trebao bi da bude svjestan realnosti i ustavnog uređenja BiH i da promoviše dobre odnose među narodima i dijalog, na osnovu uzajamnog poštovanja, a ne da poziva na još veću mržnju - istakla je Ljubojevićeva.

Što se tiče Cerićevog mišljenja da je, kako kaže, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić problem, Ljubojevićeva je poručila da predsjednik Srbije nije problem za BiH, i nikada to nije bio, već su problem oni koji žele da ostvare unitaristički projekat koji bi u potpunosti obesmislio poziciju Srba i Hrvata u BiH.

- Cerić i ostali koji promovišu ideju dominacije bošnjačkog naroda i pozivaju da se to pitanje aktuelizuje ne žele dobro nikome u BiH, pa ni Bošnjacima - zaključila je Ljubojevićeva.