latinica  ћирилица
20/06/2024 |  17:50 ⇒ 17:52 | Autor: SRNA

Čović: BiH nema strategiju spoljne politike

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je da BiH nema strategiju spoljne politike i da istupi u inostranstvu članova Predsjedništva i ministra inostranih poslova u Savjetu ministara bez usaglašenog stava ne vode ničem dobrom.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

- Trebali smo davno ono što smo potpisali i dogovorili u decembru 2022. godine da usvojimo zakonom i realizujemo strategijom spoljne politike - rekao je Čović novinarima.

On je konstatovao da BiH mora hitno da izađe iz situacije da je predstavljaju dva bošnjačka člana Predsjedništva i da se mora graditi međusobno povjerenje.

- Dok sam bio u Predsjedništvu BiH od 2014. do 2018. godine, kada sam god išao u Generalnu skupštinu UN taj govor je bio na Predsjedništvu i morao je dobiti podršku druga dva člana. Tada se čita govor koji je govor Predsjedništva, a kada se ide ovako pojedinačno jasno je da se zastupaju lični interesi - nacionalni ili stanački - istakao je Čović.

On je kao primjer naveo poziv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH federalnom parlamentu da ne podrži imenovanje sudija Ustavnog suda BiH.

- Član Predsjedništva BiH, koji bi trebao da vodi spoljnu, bezbjednosnu i eventualno monetarnu politiku, što su nadležnosti Predsjedništva, ulazi u prostor gdje mu nije nadležnost - rekao je Čović.

On je istakao da se iz tog standarda ponašanja hitno mora izaći inače će međunarodna zajednica sve da radi za domaće političare.