latinica  ћирилица
20/06/2024 |  17:59 ⇒ 18:08 | Autor: SRNA

Klub SNSD-a i Srpski klub protiv dopuna Krivičnog zakona BiH

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da članovi ovog i Srpskog kluba neće podržati dopune Krivičnog zakona BiH koje je predložio poslanik Nihad Omerović, jer bi to bio prenos nadležnosti.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom PS BiHFoto: SRNA

Vulićeva je navela da Krivični zakonik Republike Srpske sadrži krivična djela koja su predviđena izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH koje predlaže Omerović, a tiču se napada na povratnike, ugrožavanja bezbjednosti, te djela protiv javnog reda i mira.

Ona je upitala zašto Ministarstvo pravde u Savjetu ministara ne bi radilo na prijedlogu izmjena i dopuna Krivičnog zakona, navodeći da bi se tada ozbiljnije pristupilo tome.

Poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul rekao je tokom rasrave da ne zagovora da se o ovom zakonu raspravlja u hitnoj proceduri, već u skraćenom postupku.

- Prijedlog zakona se tiče materije koju treba obraditi, a nejasne odredbe ostavljaju mogućnost proizvoljnog tumačenja. Ostavio bih mogućnost da se može amandmanski djelovati kako bi zakon mogli popraviti - rekao je Kožul.

Poslanik SDA Edin Ramić rekao je tokom diskusije da je riječ o zakonskom prijedlogu kojim se, kako kaže, pokušava popraviti bezbjednosna situacija u sredinama u kojima su povratnici u manjini.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu podržali prijedlog Omerovića da se o Prijedlogu zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH raspravlja po hitnom postupku.

Obrazlažući prijedlog, Omerović je rekao da je riječ i izmjenama i dopunama Krivičnog zakona kojim se predviđaju oštrije mjere i na efikasniji način štiti imovina i bezbjednost povratnika.