latinica  ћирилица
20/06/2024 |  18:02 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Srpska finansijski stabilna, a izjave "dušebrižnika" o bankrotu, demantuju prihodi (VIDEO)

Evo kako je Vlada odgovorila na višemjesečne političke i ekonomske pritiske. Danas je usvojila konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prvi kvartal ove godine. Ukupni prihodi veći su za 127 miliona u odnosu na rashode. Kada je riječ o zaduženjima, otplata je veća za 76 miliona maraka. Republika Srpska računa i na 30 miliona duga od Uprave za indirektno oporezivanje, čiju naplatu sprečava Sud BiH koji ne poštuje vlastitu odluku.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Republika Srpska finansijski je stabilna, a izjave "dušebrižnika" o bankrotu, demantuju prihodi koji za prva tri mjeseca ove godine iznose milijardu i 344 miliona, što je za 127 miliona više u odnosu na rashode za isti period. Konsolidovani prihodi i rashodi, ne samo budžeta, nego i ostalih fondova kojih ima još pet - prihodi su takođe veći, potvrdila je ministarka finansija Srpske.

- Prihodi su bili milijardu 525 miliona, rashodi milijardu 316 miliona, znači prihodi su veći od rashoda za 210 miliona. Razlog ovome što uvijek troškove manje mi dajemo na raspolaganje u prvoj polovini godine dok vidimo kako će se budžet puniti i to je naravno politika budžeta svake godine - rekla je ministarka finansija Zora Vidović.

Kad je riječ o zaduženjima, Srpska je vratila 206 miliona maraka - otplata je veća za 76 miliona maraka. Već se naziru finansijski rezultati za drugi kvartal.

- U drugom tromjesečju koje je već i ono pri kraju rast prihoda je bio nešto bolji tako da u suštini i na 30.06. otprilike, budžet će ostvariti svoje prihode koje je planirao - izjavila je Vidović.

Planirani su prihodi i od naplate duga indirektnih poreza, ali je Sud BiH ponovo stavio rampu Republici Srpskoj, prolongirajući prinudnu naplatu duga od 30 miliona maraka na još godinu dana. Odluka je politička, kaže ministarka Vidović ali će Srpska, uprkos pritiscima, sačuvati finansijsku stabilnost.

- Federacija je dobila 30 miliona više sredstava na teret Republike Srpske vrlo jednostavno tu presudi izvršiti. Ali evo to je sve politički pritisak na Republiku Srpsku a evo vidite sa tih 30 miliona on traje pet godina - dodala je Vidović.

Da odavno pogaženo pravo i pravosuđe BiH radi po diktatu stranaca, ponovio je i predsjednik Vlade Radovan Višković.

- I vjerovatno su u datom momentu tu odluku donijeli i onda je neko reko – šta ste vi to donijeli, eto mi sudije mi smo mislili, nemate vi šta da mislite sad to morate držati u nekoj zavezanoj vreći - naglsio je Višković.

Zvaničnici Srpske upozoravaju da bi scenario odgađanja sopstvene odluke od strane Suda BiH mogao da se ponovi i naredne godine. Iz Srpske podsjećaju da ova sredstva od 30 miliona, pripadaju Republici Srpskoj i njenim lokalnim zajednicama.