latinica  ћирилица
20/06/2024 |  18:31 ⇒ 22:37 | Autor: RTRS

Srpska se u Dejtonu spominje 57 puta, PIK ne postoji (VIDEO)

Savjet za sprovođenje mira u BiH ne postoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i niko nije obavezan da poštuje i uvažava njegove stavove - ovo je poruka iz Republike Srpske, nakon današnjeg zasjedanja Upravnog odbora PIK-a, na kojem je ponovo osuđena politika Srpske.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Podsjećaju i da Kristijan Šmit nema odluku Savjeta bezbjednosti UN o imenovanju.

Ipak, i Šmit i PIK optužuju Srpsku da radi protiv Dejtonskog sporazuma u kome je punim imenom navedena 57 puta, a kroz odrednicu entitet još 95. S druge strane, PIK-a u Dejtonu nema!

OHR ostaje, o operativnoj upotrebi Bonskih ovlaštenja nije se govorilo na PIK-u, jednoglasna podrška dijela međunarodne zajednice, tvrdi Kristijan Šmit, nije izostala.

Rusiju i Kinu očigledno ne podvodi pod pojam međunarodna zajednica.

Obrušio se Šmit na Republiku Srpsku zbog najava dokumenta o razdruživanju, što je iznuđeni potez nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

- Јa mislim da takvi potezi u ovom trenutku ne bi prošli bez reakcije i svi moraju biti svjesni da je ovo opasna igra. Ponašanje organa Republike Srpske koje ide protiv Dejtona neće biti tolerisano. U komunikeu smo rekli da PIK poziva Srpsku da odustane od politike koja ne priznaje visokog predstavnika i da sarađuje sa visokim predstavnikom - rekao je Šmit.

Republika Srpska bi sarađivala sa visokim predstavnikom da je potvrđen u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Kristijan Šmit ni danas nije pokazao dokument koji bi to potvrdio, iako smo ga to pitali.

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović kaže da djeluje kao da su zaključke PIK-a pisali bošnjački predstavnici.

- Optužuju Republiku Srpsku za rušenje Dejtonskog sporazuma, a zatim je pozivaju da prihvati Šmita čije je nelegalno imenovanje plod bezočnog kršenja aneksa 10 tog sporazuma. Svako zasjedanje takozvanog PIK-a i svako miješanje osiljene ambasadokratije u unutrašnja pitanja, predstavlja korak nazad za BiH, njen evropski put i prijeko potrebni dijalog predstavnika svih naroda - istakla je Cvijanović

- Mi iz Republike Srpske, koja je potpisnik Dejtonskog sporazuma i njegovih aneksa, smo mnogo puta pažljivo čitali Sporazum i nigdje, ni u jednom aneksu ili bilo gdje, nismo naišli na postojanje PIK-a. Poštujući Dejtonski sporazum i Aneks 10, trenutno u BiH ne postoji visoki predstavnik. Mi ne možemo odustati od bilo kakve "loše ili negativne politike" iz razloga što ne možemo odustati od Dejtonskog sporazuma - poručio je delegat u Kklubu Srba u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević

Pozvao je Kristijan Šmit u ime članova krnjeg UO SIM, da Republika Srpska imenuje sudije u Ustavni sud BiH i poštuje odluke suda.

To što su one ranije donosene preglasavanjem srpskih sudija od udruženih stranih i bošnjačkih, za Šmita i ambasadore PIK-a valjda je vrhunac demokratije.

- PIK može da traži da NASA pošalje Kristijana Šmita na mjesec. Ono što mi radimo radimo u interesu svog naroda, a ne u interesu PIK-a. Radimo ono što je odobreno u institucijama Srpske. Zahtjevi PIK su znak potopune dezorganizacije politike koja je u BiH nije dovela do napretka, koja je u BiH dovela do blokade dogovora naroda dohgovore entiteta i stalno izazvia tenzije - izjavio je predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.

- Kristijan Šmit je turista i kreator haosa koji nas prati proteklih godinu i po dana. On se ne zalaže ni za šta drugo osim za haos, nemire, svađe i dodatno udaljavanje naroda, a trebao bi sve suprotno da radi - poručila je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić.

Iako je tokom cijele konferencije za novinare uporno ponavljao da ima punu podršku PIK-a za svoj nelegitimni mandat, Kristijan Šmit je priznao da je nedavno u Parizu razgovorano o budućem statusu OHR-a u kontekstu evropskih integracija BiH, novi su najavljeni u Berlinu.

- Umnogome će to zavisiti od rezultata nacionalnih izbora u Francuskoj, Velikoj Britaniji i evropskom parlamentu - rekao je Šmit.

Izvor informacija o situaciji u Republici Srpskoj za PIK je potpredsjednik Srpske Ćamil Duraković, od koga su ambasadori čuli da je ugrožena bezbjednost bošnjačkih povratnika.

O učestalim napadima na Srbe, paljenju njihove imovine, činjenici da su svedeni na statističku grešku u Federaciji, Šmit je progovorio tek na naše pitanje i ovlaš ih osudio.