latinica  ћирилица
20/06/2024 |  19:32 ⇒ 19:39 | Autor: SRNA

Prije 32 godine s područja Tuzle protjerano oko 5.500 Srba

Danas se navršavaju 32 godine od kako je takozvana Armija BiH napala srpska naselja i sela opštine Tuzla, iz kojih je protjerano oko 5.500 Srba i zapaljeno više od hiljadu kuća i pomoćnih objekata, saopšteno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, iz kojeg traže da nadležni organi FBiH i Tuzlanskog kantona obnove kuće, puteve i vodovode u srpskim naseljima i selima u tuzlanskoj opštini.
Uništena crkva - Foto: SRNA
Uništena crkvaFoto: SRNA

U saopštenju se navodi da su napadnuta naselja i sela Požarnica, Simin Han, Čaklovići, Pelemiši, Kolimer, Kovačevo Selo, Kovačica, Cviljevina, Јanjići, Đokići, Vujanovići, Јovanovići, Kukarići, Bojići, Tešanovići, Trakilovići, Antići.

Јake snage muslimanskog drugog korpusa 19. i 20. juna 1992. godine napale su srpska naselja i sela opštine Tuzla, protjerale cjelokupno srpsko stanovništvo, zapalile više od hiljadu kuća i pomoćnih objekata, te minirale zvonik pravoslavne Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici.

- I danas je većina navedenih sela i naselja potpuno uništeno, nikada nisu obnovljene kuće, ni pomoćni objekti, putevi do srpskih naselja su zarasli, vodovodi uništeni, jer ni Tuzla niti FBiH ne ulažu u infrastrukturu srpskih sela - ukazuju iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

U saopštenju se naglašava da su prije toga u maju 1992. godine muslimani protjerali Srbe iz centra Tuzle i gotovo cijelog tuzlanskog basena.

Prema popisu iz 1991. godine, na području tuzlanskog basena živjela su 81.103 Srbina, dok danas u tuzlanskom kraju živi najviše 4.000 Srba, uglavnom starije životne dobi.

- Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH traži da nadležni organi FBiH i Tuzlanskog kantona obnove kuće, puteve i vodovode u srpskim naseljima i selima u opštini Tuzla - ističe se u saopštenju.