latinica  ћирилица
20/06/2024 |  20:49 | Autor: Agencije

Zaharova: Stoltenberg se, izvještavajući o vojnoj potrošnji, nada novoj funkciji

Odlazeći generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg, nakon što je predsjednika SAD izvijestio o povećanju vojnih izdataka zemalja NATO-a, nada se da će to biti uzeto u obzir pri određivanju njegovog budućeg posla, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

Stoltenberg je na sastanku u Sjedinjenim Državama sa predsjednikom DŽozefom Bajdenom 17. juna rekao da su zemlje članice NATO povećale izdatke za odbranu za neviđenih 18 odsto. Prema njegovim riječima, 23 članice NATO-a do kraja 2024. će potrošiti dva odsto BDP-a ili više na odbranu. Ukupno je to bilion i 474 milijarde američkih dolara.

- Šampioni demokratskih vrijednosti, za šta se uzimaju, već desetu godinu zaredom povećavaju finansijska sredstva za destabilizaciju bezbjednosne situacije, porezi se koriste za eskalaciju vojne situacije u Evropi i van njenih granica. Nije prva godina da su indoktrinirani mitom o "prijetnjama" koje navodno dolaze iz Rusije i Kine kako bi izvukli velike sume iz novčanika - rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, mnogim predstavnicima međunarodne zajednice odavno je postalo jasno da su glavni korisnik ovih sredstava SAD i njihov vojno-industrijski kompleks.

- Većina sredstava koja izdvajaju druge zemlje članice Sjevernoatlantskog bloka biće iskorišćena za plaćanje njenih proizvoda - napomenula je ona.

Istovremeno, evropske članice Alijanse nastavljaju da "bez pogovora slijede kurs koji diktira Vašington , dok istovremeno dovode sopstvenu ekonomiju i društvenu sferu u duboku krizu", dodala je Zaharova.

- Simbolično je da se datum objavljivanja dokumenta poklopio sa sastankom odlazećeg generalnog sekretara bloka Stoltenberga sa američkim predsjednikom Bajdenom da bi uzeli to u obzir prilikom određivanja budućeg Stoltenbergovog posla - napomenula je Zaharova.

Stoltenberg je ranije objasnio da će na mjestu generalnog sekretara ostati do 1. oktobra 2024. godine.

Izvor: rt.rs