latinica  ћирилица
21/06/2024 |  08:56 ⇒ 11:05 | Autor: SRNA

Latinović: Bitka za Koridor najznačajnija pobjeda Vojske Republike Srpske

Bitka za Koridor 1992. godine najznačajnija je pobjeda Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i izuzetno vojničko ostvarenje, koje se izdvaja od svih ostalih u tom herojskom dobu srpske istorije, izjavio je profesor istorije Goran Latinović.
Goran Latinović - Foto: RTRS
Goran LatinovićFoto: RTRS

Tom pobjedom, naglasio je Latinović, praktično je stvorena Republika Srpska, jer je ostvarena njena teritorijalna cjelovitost i omogućeno da država funkcioniše u svim svojim elementima, pa makar i u otežanim uslovima koje rat neminovno donosi.

- Bitka za Koridor 1992. predstavlja bitku za Republiku Srpsku u punom značenju i ta veličanstvena pobjeda ne smije biti zaboravljena - naglasio je Latinović za Srnu.

Prema njegovim riječima, ta bitka je i u simboličkom i u stvarnom značenju dala puni smisao Vojsci Republike Srpske i obezbijedila joj trajno mjesto u cjelokupnoj istoriji srpskog naroda i njegove borbe za opstanak na vjekovnim ognjištima.

- Vojska Republike Srpske biće upamćena po mnogim pobjedama od 1992. do 1995. godine, bilo da je riječ o ofanzivnim operacijama kojima je oslobađala teritorije, bilo da je riječ o defanzivnim, kojima je slamala neprijateljske napade i branila oslobođenu teritoriju - naglasio je Latinović.

Na Dugoj njivi kod Modriče u nedjelju, 23. juna, biće obilježene 32 godina od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 boraca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.