latinica  ћирилица
21/06/2024 |  09:14 ⇒ 09:16 | Autor: sputniknews.com

Volodin: Zapad želi da se riješi Zelenskog

Ulaganja Vašingtona i Brisela u lidera kijevskog režima Volodimira Zelenskog nisu se opravdala i oni su odlučili da ga se riješe, izjavio je predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
Vjačeslav Volodin (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/ilustracija) -
Vjačeslav Volodin (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/ilustracija)

- Vašington i Brisel odlučili su da se otarase Zelenskog. Ulaganja Vašingtona i Brisela nisu se opravdala. Došlo je vrijeme da ga se riješe - napisao je Volodin na Telegramu.

On je naveo pet razloga za takvu odluku: nizak nivo podrške Zelenskog među stanovništvom Ukrajine, nelegitimnost Zelenskog, činjenica da su on i njegovi poslušnici izgubili povjerenje Vašingtona i Brisela, neuspjesi kijevskog režima na bojnom polju i bankrot Ukrajine.

Volodin je podsjetio da je Zelenskom istekao mandat kao predsjedniku, a da je njegov rejting u maju pao na 17 odsto zbog planova da snizi starosnu granicu za mobilizaciju na 18 godina, ekonomskih problema i poraza na frontu.

- Zelenski i njegovi pomoćnici izgubili su povjerenje Vašingtona i Brisela. SAD i Evropska unija su prinuđeni da formiraju posebne komisije za kontrolu korišćenja sredstava dodijeljenih Zelenskom jer se novac krade, a oružje preprodaje - napisao je predsjednik Državne dume.

On je takođe podsjetio da gubici Oružanih snaga Ukrajine mjesečno iznose preko 50.000 ljudi, te da im ne pomažu ni isporuke zapadnog oružja.

Volodin je obratio pažnju i na loše ekonomsko stanje Ukrajine.

- Ukrajina je – bankrot. Krajem prošle godine javni dug Ukrajine dostigao je 80 odsto BDP-a. Bez novca Vašingtona i Brisela, Kijev ne može da ispuni svoje tekuće obaveze prema građanima. Svjetska banka smatra da zemlju čeka bankrot ako 2025. godine zapadni kreditori odbiju da otpišu dugove Kijeva, uključujući dugove privatnih kompanija i banaka - zaključio je Volodin.