latinica  ћирилица
21/06/2024 |  09:25 ⇒ 09:26 | Autor: Agencije

Bijela kuća bi ipak da pregovara: Spremni da razgovaraju o kontroli naoružanja s Rusijom

Vašington je otvoren za razgovore sa Rusijom o pitanjima nuklearnih rizika i kontrole naoružanja bez osvrta na ukrajinski sukob, saopštio je Savjet za nacionalnu bezbjednost SAD, nakon izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o mogućnosti izmjena doktrine u ruskom nuklearnom sistemu zemlje.
Bijela kuća, Vašington (foto: EPA-EFE/YURI GRIPAS / ABACA / POOL) -
Bijela kuća, Vašington (foto: EPA-EFE/YURI GRIPAS / ABACA / POOL)

- Ostajemo otvoreni za razgovor sa Rusijom o nuklearnim rizicima i kontroli naoružanja - kazao je portparol Savjeta za RIA Novosti i dodao da Bijela kuća "nikada nije povezivala te razgovore sa sukobom u Ukrajini".

Prema njegovim riječima, SAD nisu spremne da razgovaraju sa Ruskom Federacijom samo o nuklearnim rizicima, već i o formatu sporazuma, koji će postati nasljednik rusko-američkog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START).

Istovremeno, kako je napomenuto u Bijeloj kući, "prijedlozi Vašingtona su odbijeni zbog stalne podrške Ukrajine iz Sjedinjenih Država".

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi Rusija mogla da unese izmjene u svoju nuklearnu doktrinu usred razgovora o mogućnosti snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja.

- Sada razmišljamo o tome šta bi moglo da se promijeni u našoj nuklearnoj doktrini. U svakom slučaju znamo da potencijalni neprijatelj radi na tome, na novim elementima koji se odnose na snižavanje praga za upotrebu nuklearnog oružja - rekao je predsjednik novinarima u Hanoju, odgovarajući na pitanje pod kojim okolnostima je Moskva spremna da promeni svoju nuklearnu doktrinu.

Putin je posebno istakao da se "na Zapadu prave eksplozivne nuklearne naprave ultra male snage".

Izvor: rt.rs