latinica  ћирилица
21/06/2024 |  10:02 ⇒ 10:08 | Autor: RTRS

Јaćimović i Siljanovska-Davkova: Podrška Sjeverne Makedonije u očuvanju teritorijalnog integriteta BiH

Ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji Dragan Јaćimović susreo se sa predsjednicom Republike Sjeverne Makedonije Gordanom Siljanovskom-Davkovom, objavljeno je na Internet stranici Ambasade BiH u Sjevernoj Makedoniji.
Dragan Јaćimović (foto:ambasadabih.org.mk) -
Dragan Јaćimović (foto:ambasadabih.org.mk)

Na sastanku je razgovarano o ukupnim bilateralnim odnosima dvije zemlje, o aktuelnoj situaciji i evropskoj perspektivi, te mogućnostima saradnje u nekoliko oblasti od zajedničkog interesa, kao i unapređenju regionalne saradnje u pravcu suočavanja sa izazovima u pogledu regionalne bezbjednosti i evropskih integracija.

Јaćimović i Siljanovska-Davkova su izrazili zadovoljstvo odličnim prijateljskim odnosima i saradnjom između dvije zemlje, koje karakteriše međusobno razumijevanje, podrška i poštovanje.

Sagovornici su se takođe složili da sa obje strane postoji interes za produbljivanje ekonomske saradnje korišćenjem mogućnosti i potencijala za povećanje trgovinske razmjene, kao i za dalje unapređenje političkog dijaloga.

Siljanovska-Davkova je na sastanku pozdravila odluku Savjeta Evrope da otvori pristupne pregovore sa BiH i istakla podršku Sjeverne Makedonije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Naglasila je da će podrška Sjeverne Makedonije evropskim i evroatlantskim aspiracijama BiH nastaviti, izrazivši spremnost za razmjenom iskustava u tom pogledu.

Јaćimović se predsjednici Sjeverne Makedonije zahvalio na prijemu.