latinica  ћирилица
21/06/2024 |  11:04 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Egić: Bitka za Koridor jedna od najvažnijih (VIDEO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da je bitka za proboj koridora kroz Posavinu 1992. godine bila jedna od najznačajnijih bitaka i pobjeda Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Danijel Egić - Foto: RTRS
Danijel EgićFoto: RTRS

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Egić je podsjetio da je 31. maja 1992. godine Hrvatska vojska, uz pomoć HVO-a, zauzela Modriču i na taj način Krajina je bila odsječena od svijeta i Srbije, te zaustavljen protok robe i ljudi, a bio je primjetan i nedostatak lijekova i osnovnih životnih namirnica.

Prema njegovim riječima, dan ranije bila je donesena rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o zabrani letova aviona, a 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka umrlo je tada usljed nedostatka kiseonika.

- Јedino logično rješenje u to vrijeme, prema odluci Glavnog štaba VRS, bilo je da se ide akciju proboja koridora pod komandom generala VRS Momira Talića, kako bi se zapadni dio Republike Srpske spojio sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom - rekao je Egić.

Na Dugoj njivi kod Modriče u nedjelju, 23. juna, biće obilježene 32 godina od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.