latinica  ћирилица
21/06/2024 |  11:09 | Autor: RTRS

Košarac: Srpska protiv svega što simbolizuje lažni visoki predstavnik

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je politika Republike Srpske protiv svega što simbolizuje lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit - antiustavno i antidejtonsko djelovanje, unitarizacija, kolonijalizacija i nedemokratsko miješanje stranaca u unutrašnja pitanja.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je istakao da je Republika Srpska potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma u kome je Srpska punim imenom navedena 57 puta, a kroz odrednicu entitet još 95.

- BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Srpska ima suverenitet koji je unijela u BiH - naveo je Košarac na Instagramu, reagujući na jučerašnji kominike UO Savjeta za sprovođenje mira u kome se tvrdi da entiteti postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet, te da Republika Srpska nije potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

On je naglasio da je politika Republike Srpske striktno poštovanje Dejtona i Ustava, te unutrašnji dogovor domaćih političara.

Prema njegovim riječima, nelegitimni stranac se drznuo da drži slovo o poštovanju Dejtonskog sporazuma, u vječitoj težnji da se u ovoj zemlji ustoliči kao kolonijalni upravnik.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Košarac je upitao otkud mu pravo da uopšte govori o institucijama Srpske i njenim legitimno i legalno, narodnom voljom, izabranim predstavnicima.

- To "pravo" on crpi iz nekog paralelnog univerzuma u svojoj glavi na osnovu nepostojeće potvrde Savjeta bezbjednosti UN. To `pravo` crpi iz PIK-a, nedejtonskog tijela, koje čak ne predstavlja ni međunarodnu zajednicu, već samoorganizovanu grupu zapadnih ambasadora, čija mišljenja ne obavezuju nikoga u ovoj zemlji - naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, to sasvim dovoljno govori o BiH.

- Iluzorno je očekivati da BiH opstane, a kamoli krene naprijed, sve dok o njenoj sudbini odlučuje lažna pojava i podvala oličena u Kristijana Šmita - zaključio je Košarac.