latinica  ћирилица
21/06/2024 |  11:46 ⇒ 11:58 | Autor: RTRS

Otvoren 19. Internacionalni festival amaterskog teatra u Laktašima (FOTO)

U Laktašima je sinoć otvoren 19. Internacionalni festival amaterskog teatra Laktaši 2024.
Internacionali festival ameterskih pozorišta u Laktašima (foto:IFAT FESTIVAL) -
Internacionali festival ameterskih pozorišta u Laktašima (foto:IFAT FESTIVAL)

Festival je otvoren premijerom predstave "Smrt gospodina Goluže" u izvođenju Pozorišta "Daske", u režiji Ognjena Todorovića, a prema noveli Branimira Šćepanovića.

Festival je takmičarskog karaktera, a pored domaćina, predstaviće se još četiri pozorišne grupe - UG "Gradsko pozorište Јazavac" - Scena studio Јazavac iz Banjaluke, Centar za razvoj kreativnih vještina Doza drame - grupa 18DD iz Zagreba, Akademsko pozorište SKC iz Niša i Dramski studio ЈU "Kulturno-sportski centar" iz Kaknja.

U revijalnom dijelu programa naći će se prezentacija polaznika škole glume pokrenuta u martu ove godine pod mentorstvom glumice Božane Kukilo i predstava "Kraj jedne idile" u izvođenju mladih glumaca Bojana Dronjka i Anabele Sulić koji su ove godine magistrirali na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Riječ je o dramskoj predstavi koja objedinjuje stilska i izražajna sredstva fizičkog teatra uključujući savremen i ples, cirkusku umjetnost i mimu.

Svake festivalske večeri, nakon odigranih predstava, biće održan okrugli sto u Galeriji koji će voditi novinar Ernest Zavila.

Stručni žiri, koji čine Anđela Rakočević, apsolvent Glume na AUBL, Anando Čenić, glumac NPRS i Milan Gajić, dramaturg, dodijeliće nagradu za najbolju predstavu, glumca i glumicu festivala i po pravilniku ostale nagrade.

Kao i svake godine, ulaz na sve predstave je besplatan, a festival traje do 23. juna.

Sve predstave će biti odigrane u Velikoj sali u Centru za kulturu i obrazovanje po principu dvije predstave dnevno u terminima od 18.00 i 20.00 časova, osim u subotu kada će druga predstava biti odigrana u 19.00 časova.

Organizatori festivala su Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši i Pozorište "Daske" Laktaši, a pokrovitelji su Grad Laktaši i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.