latinica  ћирилица
21/06/2024 |  12:09 ⇒ 12:18 | Autor: SRNA

Proširiti saradnju akademskih mreža Srpske i Srbije

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da će u narednom periodu biti proširena saradnja republičke akademske mreže sa takvom mrežom u Srbiji, uključujući i druge oblasti.
Sastanak Budmira i Ristića - Foto: SRNA
Sastanak Budmira i RistićaFoto: SRNA

Budimir je nakon sastanka sa ministrom za informisanje i telekomunikacije Srbije Dejanom Ristićem u Banjaluci rekao da je Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske preuzela dio resora za informaciono društvo i da postoji niz polja na kojima može biti ostvarena saradnja sa resornim ministarstvom u Srbiji.

- Od proširenja naše IT infrastrukture do pravljenja data-centra i svih onih stvari u kojima je Srbija već mnogo odmakla. Gledaćemo da i kapacitete, iskustva i pomake koje Srpska ima podijelimo sa Srbijom - istakao je Budimir.

On je naglasio da se planira saradnja u svim mogućim oblastima kroz zajedničko iskustvo, te kroz ekspertski dio u oblasti informacione bezbjednosti.

Ristić je poručio da su popisane ideje i hodogrami o realizaciji, dok se prvi sastanci na ekspertskom nivou očekuju početkom jula.

- Radimo ono što jeste povezivanje i jačanje resursa Srbije i Srpske u oblasti telekomunikacija, IKT servisa, elektronskih servisa, akademske mreže i mnogo toga drugog što ima za cilj da da snažan doprinos daljem razvoju naučnoistraživačke dЈelatnosti i visokog školstva u Srpskoj - rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, jačanjem postojećih resursa i stvaranje novih u oblasti IT stvara se zajednički prostor, koriste se zajednička znanja i iskustva.

On je rekao da je Republika Srpska u pojedinim segmentima i te kako napredovala i u odnosu na Srbiju.

- Tako da, znanje neće stizati samo iz Srbije, nego i iz Srpske ka Srbiji, kao i iskustva i primЈeri dobre prakse. Tako da učimo jedni od drugih i to učenje je lIЈepo zato što braća uče od braće i zajedno snažimo ono što jeste ideal i cilj svih nas, a to je zajedništvo - ocijenio je Ristić.

On je naveo da se ministarstva kao dva tima trude da zajedno daju snažan impuls sveukupnom razvoju u oblasti, privrede, prosvjete i naučnoistraživačke djelatnosti.

Govoreći o vezama između Srpske i Srbije, Ristić je rekao da je, osim simboličnog i manifestacionog nivoa, važno raditi na praktičnom nivou i jačanju sistema i različitih aspekata u oblasti oba ministarstva.

- Do kraja Ljeta i početka jeseni imaćemo i prve konkretne rezultate i njima se posebno radujem, a svi ti rezultati imaju za cilj da olakšaju i poboljšaju rad naših kolega u prosvЈeti, načnoistraživačkoj dЈelatnosti i privredi. Idemo konkretno sa malo priče, a puno rada - poručio je Ristić.