latinica  ћирилица
21/06/2024 |  13:42 ⇒ 14:44 | Autor: banjaluka.net

Dodik: Vazalnu BiH će dokrajčiti Šmit, PIK i arogantne ambasade

Radeći ozbiljno i časno svoj posao, braneći svakodnevno interese svog naroda i štiteći Republiku Srpsku od nebrojenih nasrtaja, nisam, niti obraćam pažnju na nevažna, neustavna, antidemokratska i anticivilizacijska "s koca i konopca" sastavljena tijela poput takozvanog i samozvanog Savjeta za implementaciju mira, ali moram pridati pažnju modernim zavojevačima koji bez ičije saglasnosti i formalne potvrde vršljaju po BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- U prošlosti su strani zavojevači imali bar neku potvrdu, ferman, hatišerif ili carsko odobrenje Beča, pa smo i formalno znali protiv koga i čega se borimo za slobodu. Danas izvršioci projekta unitarna BiH, ne razumijevajući karakter brdovitog Balkana, niti nesalomivu želju srpskog naroda za opstankom, istu tu BiH iz vazalnog, potlačenog i nesamoupravnog statusa vuku u totalni nestanak i zapećak istorije. Istini za volju, institucija visokog predstavnika jeste dejtonska kategorija, ali njemački državljanin Kristijan Šmit nije izabran u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, stoga bismo mi bili rušitelji ustavnog poretka BiH kada bismo ga priznali za ono što on nije - rekao je Dodik za portal Banjaluka net.

On je istakao da je Savjet za implementaciju mira društvance bez smisla i osnova, sa iskrivljenim ciljevima i samopogubnim djelovanjem.

- Zaključak PIK-a da "entiteti Republika Srpska i Federacija BiH nisu države, te da postoje isključivo na osnovu Ustava BiH" je pokušaj podvale za iole pismenog čovjeka. Na unutrašnjem političkom planu i Republika Srpska i Federacija BiH su države više od zajedničkog nivoa BiH - naglasio je Dodik.

On je podsjetio članove te, kako kaže, neformalne i komformističke grupe da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, a da je Federacija BiH formirana 18. marta 1994. godine na osnovu Vašingtonskog sporazuma. Republika Srpska i Federacija BiH su strane koje su učestvovale u kreiranju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i koje su potpisale sve anekse Dejtonskog sporazuma, koji čine njegov integralni dio.

- Podsjetiću PIK i da je Venecijanska komisija Savjeta Evropse još 2005. godine dala mišljenje broj 337/2005 u kojem je navedeno da aneksi Dejtonskog sporazuma predstavljaju njegovu suštinu i da se kao takvi smatraju međunarodnim ugovorima. Iz navedenog slijedi da Republika Srpska i Federacija BiH i te kako jesu strane koje su pregovarale, dogovarale i potpisale anekse Sporazuma i na taj način postale i subjekti međunarodnog prava - rekao je Dodik.

On je podsjetio da su Republika Srpska i Federacija BiH, kao strane ugovornice, udružile svoje teritorije u novoformiranu BiH, predale joj samo dio sopstvenog suvereniteta koji se odnosi na međunarodni apspekt, te zadržale u potpunosti unutrašnju suverenost.

- Međutim, PIK ne propušta priliku da naglasi da "entiteti nemaju pravo na otcjepljenje", a osnovnim korišćenjem argumenta a contrario lako dolazimo do zaključka da je dozvoljeno sve ono što nije izričito zabranjeno. To je samo njihov nebvezujući stav, s ciljem da zaplaši. Naravno, entiteti mogu da se razdvoje i nastave posebno da žive kao države - istakao je on.

Dodik postavlja pitanje da li vrijedi objašnjavati norme Dejtonskog sporazuma i političke (ne)prilike u BiH onima koji sami moraju objasniti svoj status i svoje djelovanje.

- Postavlja se i pitanje jesmo li mi iz Republike Srpske i dužni to objašnjavati?! Ipak ću im objasniti još nekoliko važnih činjenica. Od BiH nećete napraviti državu vještačkim uzdizanjem Savjeta ministara na rang izvršnog organa vlasti, na rang vlade. Prema Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH Savjet ministara je pomoćni organ Predsjedništva BiH. Koliko god željeli od Savjeta ministara načiniti ono što nije, toliko ćemo vas puta podsjetiti da samo čitate. Podsjetićemo vas i da Parlamentarna skupština BiH nije nikakvo nacionalno predstavništvo, nikakva narodna skupština ili predstavništvo građana - rekao je Dodik.

On je naveo da je Parlamentarna skupština BiH zakonodavno tijelo sastavljeno po entitetskim i nacionalnim šavovima, koje ima zadatak da donosi zakone u malom broju Ustavom unaprijed predviđenih oblasti, dok su stvarna narodna predstavništva Narodna skupština u Republici Srpskoj i Parlamentarna skupština u Federaciji BiH.

Dodik je naglasio da Republika Srpska vjerno provodi i poštuje ono što je dogovoreno i potpisano, ali isto tako i odbija da primijeni, poštuje i provodi sve što je nametnuto.

- Nebrojenim nametanjima i svojevoljnim prekrajanjem dogovorenog i potpisanog, strani zavojevači su trajno i nepovratno oskrnavili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, želeći da svedu entitete na rang lokalnih organa. Ne samo da nisu uspjeli u svojim namjerama, već su Republici Srpskoj dali neviđenu snagu, nadljudsku visprenost i političku mudrost - rekao je on.

Dodik je naglasio da Republika Srpska jeste strana, subjekt i potpisnik svih aneksa Dejtonskog sporazuma.

- Republika Srpska je prečesto pozivala na poštovanje napisanog i potpisanog, ali još češće je niko nije čuo, ili nije htio da čuje. Zato ni Republika Srpska neće čuti, niti slušati, niti čitati "jalijske" vapaje i u bijelim rukavicama pisane komunikee, kada bude donosila svoje odluke - rekao je predsjednik Srpske.