latinica  ћирилица
21/06/2024 |  13:48 ⇒ 18:57 | Autor: RTRS

IZ ČASA U ČAS: Struja se vraća u domaćinstva; Јoš nije poznato gdje je došlo do kolapsa u sistemu

Republika Srpska i FBiH, ali i pojedini dijelovi susjednih zemalja ostali su bez električne energije. Iz Elektroprenosa BiH rečeno je da je došlo do totalnog raspada elektroenergetskog sistema u BiH.
Dalekovod (foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH) -
Dalekovod (foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH)

16.45 - Ninković: Nema prijavljenih kvarova na energetskim objektima u Srpskoj

Sve domaće elektrane privremeno su bile ispale iz proizvodnje, dok Nezavisni operator sistema Bih nije "podigao" mrežu, nakon čega su potrošači dobili struju. Od jutros je van pogona i RiTE Gacko, zbog problema sa pumpom za elektro napajanje, a povratak na mrežu očekuje se večeras - istakao je za RTRS Јefto Ninković, rukovodilac službe za operativno upravljanje elektro-energetskim sistemom Elektroprivrede Republike Srpske.

15.33Đokić: Nema preciznih informacija koja je država i njen operator sistema odgovorna za raspad prenosne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas povodom nestanka električne energije u cijeloj BiH da u ovom času ne postoje precizne informacije o tome koja je država i njen operator sistema prenosne mreže odgovorna za raspad prenosne mreže.

15.05 - Petrović: Stabilizuje se snabdijevanje strujom širom Srpske

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da se na svakih deset minuta stabilizuje sistem u svim opštinama u Republici Srpskoj.

15.00 - Pogledajte kako su građani Srpske reagovali na kolaps u snabdijevanju električnom energijom

14.41 - Nezavisni operator sistema u BiH saopštio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sistema BiH, koji se dogodio danas u 12.25 časova. Prema prvim informacijama, to se desilo zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

14.03 - Mazalica za RTRS: Stabilizuje se stanje, snabdijevanje strujom vraća se u funkciju

14.01 - Nakon raspada regionalnog elektro-energetskog sistema, snabdijevanje elektičnom energijom vraća se u funkciju.

Struja je došla u Laktaše i više banjalučkih naselja, a uskoro će i u ostala mjesta.

Rukovodilac Operativnog područja Banjaluka u Elektroprenosu BiH Srđan Mazalica rekao je za RTRS da je struja puštena na 110 kilovoltnoj mreži koja se oslanja na proizvodne pogone, a radi se i na obezbjeđivanju snabdijevanja za veće potrošače.

13.55 - Skoro cijelo područje Crne Gore bilo je bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postepeno uključenje.

13.31 - Iako još nisu poznati tačni razlozi raspada sistema, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordinisanim aktivnostima sa operatorom sistema na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima, navedeno je iz EP BiH.

13.28 - Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je za RTRS da se desio regionalni raspad elektro-energetskog sistema, ali da se očekuje vrlo brzo stabilizacija sistema.

13.10 - U gradovima u Republici Srpskoj i FBiH, u kojima je nestalo električne energije, ne rade semafori i saobraćaj se odvija usporeno i otežano.

13.05 - Iako još nisu poznati tačni razlozi raspada sistema, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordinisanim aktivnostima sa operatorom sistema na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima, navedeno je iz EP BiH.

12.58 - Zbog ispada na mreži Crnogorskog elektrodistributivnog sistema bez napajanja je skoro cijelo područje Crne Gore", saopšteno je iz CEDIS-a.

Crnogorski mediji javljaju da struje nema u Budvi, Baru, Risnu, Podgorici, Zeti, Žabljaku, Pljevljima, Plavu, Gusinju...

List Pobjeda piše da je izbio požar na jednom dalekovodu i da se ne zna kada će problem biti riješen.

12.55 - Cijela Dalmacija ostala je bez struje. 

Bez električne energije su ostali Split, Omiš, Makarska, Dubrovnik i Župa Dubrovačka, Kaštela, Solin, Vodice, Prvić, Zadar, Starigrad Paklenica, kao i brojna ostrva.