latinica  ћирилица
21/06/2024 |  14:14 ⇒ 14:14 | Autor: sputniknews.com

Vučić razgovarao sa Makronom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, i zamolio ga da stane uz Srbiju na njenom teškom putu ka očuvanju mira i stabilnosti, uprkos svim nedaćama sa kojima se na tom putu susreće.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

Vučić je na društvenim mrežama objavio da je u razgovoru naglasio važnost kontinuiteta u rješavanju pitanja od značaja za Srbiju, pogotovo u pogledu Kosova i Metohije i uslova u kojima živi obespravljena srpska zajednica.

- Ponovio sam da ovo pitanje i dalje treba da zauzima visoko mjesto na agendi EU, uz snažan diplomatski angažman u cilju konačne realizacije Briselskog sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština, kao osnove za izgradnju održivog mira i garancije bezbjednosti za srpski narod - naveo je Vučić.

Kako je dodao, u razgovoru je istakao da zalaganje za dijalog ostaje temelj politike Srbije u regionalnim odnosima i najvažniji činilac u rješavanju teških pitanja koja su pred svima nama.

- Zato sam zamolio predsjednika Makrona da stane uz Srbiju na njenom teškom putu ka očuvanju mira i stabilnosti, uprkos svim nedaćama sa kojima se na tom putu susreće - napisao je Vučić.

Vučić je naveo da je sa Makronom razgovarao o gorućim pitanjima u regionu, aktuelnim političkim promenama u evropskim i globalnim okvirima i o mogućem uticaju na Srbiju i njeno mjesto u datom kontekstu, kao i o potrebi za strateškom saradnjom u oblikovanju buduće putanje našeg kontinenta i svijeta u cjelini, kao i u rješavanju hitnih pitanja u pogledu regionalne bezbjednosti i ekonomske stabilnosti.