latinica  ћирилица
21/06/2024 |  14:14 ⇒ 15:09 | Autor: RTRS

Nezavisni operator sistema BiH saopštio zašto je došlo do nestanka struje

Nezavisni operator sistema u BiH saopštio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sistema BiH, koji se dogodio danas u 12.25 časova. Prema prvim informacijama, to se desilo zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.
Struja - Foto: RTRS
StrujaFoto: RTRS

Iz NOSBoH-a navode da se sličan scenario desio juče kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

- Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je trenutno cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

- Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400 kV i 220 kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Јablanici. Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400 kV i 220 kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda - navodi se u saopštenju.

Iz NOSBiH-a napominju da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u BiH.