latinica  ћирилица
21/06/2024 |  15:27 ⇒ 18:59 | Autor: RTRS

Đokić: Nepoznato koja država i njen operator su odgovorni za raspad prenosne mreže

Povodom današnjeg nestanka električne energije u cijeloj BiH, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je izjavio da u ovom času ne postoje precizne informacije o tome koja je država i njen operator sistema prenosne mreže odgovoran za raspad prenosne mreže.
Dalekovod (Foto: (RTE). EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER/ilustracija) -
Dalekovod (Foto: (RTE). EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER/ilustracija)

- Neophodna je daleko veća koordinacija aktivnosti u vezi prenosne mreže u širem regionu - izjavio je Đokić.

Što se tiče BiH Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske će uticati da proizvodna preduzeća iz sistema "Elektroprivrede Republike Srpske" u situacijama kada dođe do ovakvog prekida daju svoj puni doprinos stabilizaciji prenosne mreže.

Đokić ističe da više od šest godina upozorava na probleme u funkcionisanju Elektroprenosa BiH i u sistemu prenosne mreže, kao i na potrebu rekonstrukcije i modernizacije postojeće prenosne mreže i izgradnje nove, kako unutar zemlje tako i interkonekcija sa susjednim zemljama, bez čega je teško osigurati dugoročni kontinuitet i sigurnost u snabdijevanju električnom energijom. 

Kako je naveo, uzroci su i političke prirode kao i komplikovani odnosi u BiH, kojima krajnji cilj nije opšta dobrobit, što se sve na kraju odražava i utiče na građane i proizvodi velike negativne posljedice za cijelu BiH. 

- Prema posljednjim informacijama kojima raspolažemo, nadležne službe Nezavisnog operatora sistema čine sve da normalizuju stanje, a nadam se da će ovo svima biti opomena da moramo intenzivno raditi na rješavanju pitanja koja sam prethodno pomenuo - zaključio je Đokić.