latinica  ћирилица
21/06/2024 |  17:28 ⇒ 17:35 | Autor: SRNA

Prnjavor: Koncertom na otvorenom obilježen Svjetski dan muzike

Učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Konstantin Babić" iz Prnjavora danas su koncertom u glavnoj gradskoj ulici obilježili 21. jun, Svjetski dan muzike.
Svjetski dan muzike -
Svjetski dan muzike

Profesor Ljubiša Samardžija rekao je Srni da su na koncertu na otvorenom nastupili učenici nižih razreda koji na najbolji način prezentuju školu i koji pokazujući šta su naučili u toku protekle školske godine uvijek kod sugrađana izazivaju posebno interesovanje.

Samardžija je napomenuo da je upravo završena školska godina za Muzičku školu iz Prnjavora bila veoma uspješna i da su svi zadovoljni ostvarenim rezultatima na brojnim takmičenjima.

- Svake godine po kvalitetu se penjemo za "stepenicu" više i sada smo po osvojenim nagradama i priznanjima u samom vrhu u konkurenciji Muzičkih škola u Republici Srpskoj", rekao je Samardžija.

Nastavnik harmonike Đorđe Lepir pojasnio je da su se danas u centru Prnjavora mogli čuti zvuci violine, harmonike, flaute, klavira, a građani, slučajni prolaznici, u opuštenom ambijentu mogli su uživati u djelima nekih od najpoznatijih svjetskih kompozitora.

- Ovo je vrsta festivala ulične umjetnosti kojim na svojstven način, muzikom, obilježavamo 21. jun. Cilj nam je da izborom muzike i nastupom zagolicamo maštu i probudimo interesovanje naših sugrađana za klasičnu muziku - rekao je Lepir.

Muzička škola "Konstantin Babić" u novu školsku godinu u prvi razred srednje škole upisuje 16 učenika, i to 10 učenika za smjer muzički izvođač i šest za smjer muzički saradnik - teoretičar.

Rezultati junskog upisnog roka biće objavljeni sutra, dok je ranije obavljen upis za učenike osnovne muzičke škole.

Prva proslava Svjetskog dana muzike održana je 1982. godine u Parizu. Na ovaj dan u više od 460 gradova u 110 zemalja širom svijeta održavaju se muzički susreti i besplatni nastupi muzičara. U pojedinim afričkim zemljama 21. jun je proglašen nacionalnim praznikom.