latinica  ћирилица
21/06/2024 |  18:05 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Saharski pijesak nosi opasne čestice - apel poslodavcima da zaštite zdravlje radnika na otvorenom (VIDEO)

Teško je danas bilo bez struje ali i raditi na plus 40. Mnogi kažu posao ne može da stoji, ali ljekari upozoravaju - u najtoplijem dijelu dana budite u hladu jer je sve više pacijenata sa teškim oboljenima zbog toplotnog udara. Iz resornog ministarstva apeluju na poslodavce da prilagode rad kako bi se zaštitilo zdravlja zaposlenih, posebno onih koji rade u sektoru građevinarstva. Ipak, uprkos upozorenjima, mnogi su i danas morali raditi na otvorenom.
Saharski pijesak iznad Banjaluke - Foto: RTRS
Saharski pijesak iznad BanjalukeFoto: RTRS

Vruće jeste, ali raditi se mora. Grad mora da bude uredan i čist bez obzira na vremenske prilike, kažu radnici prijedorskih Komunalnih usluga. Kako bi se zaštitili od vrućine, preraspodijelili su radno vrijeme.

- Dolazimo ranije, do pola šest ujutru, ali ranije i prestajemo. Znači do 13.30 zbog velikih vrućina. Slušamo savjete ljekara, nosimo kačkete, šešire i unosimo više tekućine u organizam  - kaže Vojislav Berić, radnik Komunalnih usluga Prijedor. 

Naročito je teško građevinskim radnicima. Nisu u mogućnosti da obustave posao, međutim, svi oni trude se da pronađu način da se koliko-toliko zaštite od vrućine.

- Teško jeste, ali niko ne tjera nikoga. Radi se koliko se može. Radimo 4-5 sat dnevno kad su velike vrućine ne može se više izdržati - istakao je Predrag Rašević, ЈKP Vlasenica.

Slično je i na tržnicama. Kako kažu prodavci, mušterije "diktiraju tempo", međutim, po vrućini je nemoguće raditi. Visoke temperature uništavaju i robu posebno lako kvarljivu pa su primorani da radno vrijeme skrate.

- Malo se rashlađujemo koliko možemo, ako nešto malo ima posla onda i ne primijetimo da je vruće. Kad ima posla onda samo vidiš da je mokra majica - rekao je Željko Perović, prodavac na prijedorskoj Tržnici.

Dragana Bašić, prodavac na prijedorskoj Tržnici slično priča: 

- Mi moramo da izdržimo, duramo vrućine, zalijevamo te biljke svako malo jer one više ne mogu da trpe velike vrućine - priča Bašić.

Iako većina radnika nije u prilici da se potpuno pridržava preporuka resornog ministarstva i da izbjegava rad u najtoplije doba dana, bar bi se savjeta medicinske struke trebalo pridržavati. Ovo se naročito odnosi na srčane bolesnike.

- Moja poruka za kardiovaskularne pacijente jeste da se zaista ne izlažu visokim temperaturama, da samoinicijativno ne koriguju svoje terapije, jer ove temperaturne razlike dovode do promjene krvnog pritiska i pulsa  - istakla je Verica Prodanović, internista-kardiolog, Univerzitetske bolnice u Foči.

Osim visokih temperatura, topli saharski vazduh sa sobom donosi i saharski pijesak, koji takođe može da izazove zdravstvene tegobe.

- Stiže nam taj topli pijesak koji u sebi ima veliku količinu PM čestica, sitnih, suspendovanih čestica koje u suštini mogu da dospiju u disajne puteve i da dovedu do respiratornih, ali i kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih oboljenja - naglasila je Milena Aleksić Milanović, specijalista pulmologije, Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina.

Glavna preporuka tokom najtoplijeg dijela dana je boravak u zatvorenom prostoru. Ako ste, međutim, primorani da na velikoj vrućini boravite na otvorenom, uzimajte dovoljno tečnosti i imate što manje fizičke aktivnosti. Nosite široku i svijetlu odjeću, a na glavu stavite šešire.