latinica  ћирилица
21/06/2024 |  18:15 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

O njoj priča cijeli region: Devetogodišnja Lena iz Obrenovca najmlađi burek-majstor (VIDEO)

Osnovci su jedva dočekali raspust da mogu uživati u nesputanoj igri, ali jedna djevojčica iz Obrenovca ima sasvim drugačija interesovanja. Devetogodišnja Lena Kljajić najmlađi je burek-majstor u Srbiji i o njoj priča cijeli region. Sitna peciva, pite i burek sprema od svoje pete godine i tako naslijedila tajne zanata od oca.
Mala pekarka u Obrenovcu - Foto: RTRS
Mala pekarka u ObrenovcuFoto: RTRS

Završila je treći razred osnovne škole s odličnim uspjehom, ima devet godina. Dok se njene vršnjakinje igraju lutkicama, ona u malom pekarskom odijelu, skrojenom po mjeri, uživa da pravi ukusne pite i burek. Lena je ljubav prema pekarstvu naslijedila od roditelja, koji su vlasnici pekare u Obrenovcu. Dok gledamo kako vješto mijesi i prebacuje tijesto iznad glave, sigurni smo da bi joj na vještini pozavidjele mnoge iskusne kuvarice.

-  Tata me naučio da pravim burek, gledala sam od njega kako on pravi, svidelo mi se i onda sam ja krenula da pravim. Prvo treba da se prebaci kore, onda poslije se nafiluje sa sirom, i savije se i onda posle pravi se pita - priča Lena Kljajić.

Lena pite i burek priprema kao pravi profesionalac, a kako i ne bi kad to radi već godinama.

- Sa pet godina sam napravila neka peciva, pa ta sitna, kiflice, rol-viršlice i mini-pice - dodala je mala Lena.

Lena ima još tri sestre, ali ona najviše voli da provodi vrijeme u pekarskoj kecelji.

- Ona je najviše pokazivala to nešto da hoće da radi sa testom, da se igra, da pravi, da meša brašno i s vremenom, eto, krenula je to sitno pecivo sa pet godina i gledajući svog oca, posle je krenula da pravi sama te savijače, da razvija tijesto i lepo se snašla u tome - priča Slađana Kljajić, Lenina majka.

Ova neobična djevojčica ima i druga nesvakidašnja interesovanja – obožava i trenira fudbal, brine o konjima, pomaže ocu na njivi, a želi da vozi traktor.

- Ona je jednostavno jedinstvena u tim nekim stvarima, nije u tom fazonu sad mora "TikTok" ili nešto tako – ne, jednostavno takva je, i baš se ponosim time - dodala je Lenina majka.

Lena ima vremena i za druženje s vršnjacima. Da li će pekarstvo biti njen životni poziv - još nije čvrsto odlučila, ali zna kako će provesti raspust.

- Mislim da ću da budem pekarka, ne znam još.  Neću baš cijeli raspust provesti u pekari, malo ću da igram fudbal - poručila je malena Lenka.

S obzirom na to koliko je ukusna Lenina pita, ne bi trebalo mnogo da se dvoumi. Kakav god životni izbor da napravi - neće pogriješiti, jer sve što radi - radi s ljubavlju i predanošću, na kojoj joj mogu pozavidjeti i odrasli.