latinica  ћирилица
21/06/2024 |  18:56 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Kako će bankarski sektor odgovoriti na američki hibridni rat protiv Srpske? (VIDEO)

Kako će bankarski sektor odgovoriti na američki hibridni rat protiv Republike Srpske i srpskog naroda dodavanjem na listu sankcionisanih još 9 pravnih subjekata iz Republike Srpske? Zakoni jesu na strani klijenata banaka, ali i pritisci i prijetnje i tom sektoru. Problem ozbiljan, jer ovo više nije atak na pojedince, već najmanje 700 radnika, privredu i medije.
Novac (foto: Centralna banka) -
Novac (foto: Centralna banka)

Američko Ministarstvo finansija svojim posljednjim nasilničkim činom građanima zaposlenim u sankcionisanim kolektivima uskratilo je osnovno ljudsko pravo, pravo na rad. Preko leđa građana do cilja, a to je urušavanje stabilnosti finansijskog sektora, slamanje volje naroda da Srpsku očuva u skladu sa ustavnim načelima. Prijetnje i pritisci se nastavljaju, ali Srpska je opstala i u gorim vremenima, kaže ministar finansija Zora Vidović, koja očekuje da će bankarski sektor slijediti zakone i da neće podleći pritiscima.

- Onaj ko se nađe na OFAK-ovoj listi, njemu se ne može otvoriti novi račun, ali nikako se ne smije zatvarati onaj koji posjeduje. Vjerujem da će banke dobro razmisliti kako će se ponašati, jer ako ovo nastavi, dobiće masu firmi koje više ne mogu raditi, pa ne znam koga će banke imati za svoj posao - navodi Vidović.

Јasno je da američka administracija ne bira sredstva da Srpsku dovede do bankrota i disciplinuju njeno rukovodstvo. Problem sa američkim sankcijama stariji je od 20 godina, a intenzivira od 2017. godine i sve je dublji. Evropa je svoje građane zaštitila, a profesor međunarodnog prava Dragan Dakić kaže, preuzeti zakonodavstvo EU u borbi protiv američkih sankcija, dajući pravnu zaštitu bankarskom sektoru, ali i privredi i građanima.

- Način prevazilaženja ove krize jeste stvaranje adekvatnog pravnog okvira koji bi zaštitio privredne subjekte, mislim na bankarski sektor i omogućio im da se ekonomske sankcije iz SAD ne prelivaju na teritoriju Srpske, gdje su nadležne naše institucije - dodaje Dakić.

Postojanje takve legislative i u EU, ali i u zemljama poput Bjelorusije pokazuje dugogodišnju namjeru država da se oslobode dominacije SAD i njihove kontrole putem dolara i SWIFT-a. Gušenje slobode govora atakom i na medijske kuće, ATV i UNA TV Amerika provodi u inostranstvu, jer njihov Prvi amandman Amerikancima to pravo garantuje. Iz Udruženja novinara Srpske pozivaju da zbijemo redove protiv ovog terora.

- Borba isključivo jedinstvenim stavom, sve medijske kuće treba da se ujedine, jer ako njih pustimo niz vodu mi smo sasvim sigurno sljedeći, jer ne treba puštati strane mešetare da se bave unutrašnjom politikom. To niti im je nadležnost niti imaju pravo na to - navodi predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Danijel Simić.

Banke, a ni Agencija za bankarstvo Republike Srpske se ne oglašavaju. Zakon o unutrašnjem platnom prometu precizno je definisao uspostavljanje i prekid poslovnih odnosa, pridržavajući se principa zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Zakon o obligacionim odnosima pruža osnovu za zaštitu klijenata u slučaju povreda.