latinica  ћирилица
21/06/2024 |  20:44 | Autor: RTS

U blizini Izraela pronađena olupina broda stara tri hiljade godina

Olupina broda stara više od 3.000 godina sa netaknutim teretom pronađena je kod sjeverne obale Izraela, a predmeti sa misterioznog plovila biće uskoro predstavljeni javnosti.
Olupina broda (Foto: EPA-EFE/STR THAILAND OUT, ilustracija) -
Olupina broda (Foto: EPA-EFE/STR THAILAND OUT, ilustracija)

Olupinu broda i dijelove njegovog tereta, na dubini od oko dva kilometra, na dnu Sredozemnog mora,.otkrila je kompanija "Energean", koja posluje u blizini Izraela.

Istraživanje koje je sprovela kompanija otkrilo je brodski teret od stotina amfora, bokala sa dvostrukom ručkom u kojima se skladištila roba poput vina ili maslinovog ulja tokom bronzanog doba.

- Izgleda da je brod potonuo zbog oluje ili zbog piratskog napada – što je bila uobičajena stvar u kasnom bronzanom dobu - rekao je Јakob Šarvit, šef Pomorske jedinice Izraelske uprave za antikvitete.

Olupina je pronađena prošle godine na 90 kilometara od obale sjevernog Izraela, a zvaničnici su procijenili da datira iz 14. ili 13. vijeka pre nove ere.

Stara više od tri milenijuma, datira iz vremena kada je pomorska trgovina počela da cvijeta tokom bronzanog doba.

Tim kompanije "Energean" koji je istraživao more pronašao je brojne vrčeve nagomilane na morskom dnu, rekao je direktor Organizacije za životnu sredinu Karnit Bahartan.

„Kada smo im (vlastima zaduženim za antikvitete) poslali slike, ispostavilo se da je to senzacionalno otkriće, daleko iznad onoga što smo mogli da zamislimo“, rekao je Bahartan.

Šarvit je dodao da je lokacija nalaza otkrila da su drevni pomorci mogli da se kreću bez uvida u bilo koju obalu, vjerovatno koristeći položaj zvijezda i Sunca.

- Ovo je otkriće svjetske klase koje mijenja istoriju - naglasio je Bahartan.

"Energean" je izveo operaciju vađenja nekih od predmeta, koji će uskoro biti predstavljeni javnosti.