latinica  ћирилица
21/06/2024 |  20:53 | Autor: SRNA

Matijašević: Volja srpskog naroda neće biti slomljena

Predsjednik Pokreta "Odbrana Srpske" Darko Matijašević poručio je večeras da srpski narod na sve aktuelne pritiske i izazove mora da odgovori jedinstvom i podrškom rukovodstvima Republike Srpske i Srbije.
Darko Matijašević - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Darko MatijaševićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Matijašević je na tribini u banjalučkom naselju Motike istakao da sankcije i politički progon predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika neće slomiti volju Srpske i srpskog naroda.

On je naveo da Dodik ima ogromnu podršku srpskog naroda, koji ima nepogrešiv osjećaj za opstanak i zna da prepozna loše namjere.

- Ogromni pritisci i izazova neće stati i moramo davati odlučan odgovor jedinstvom svih subjekata društva. Podrškom predsjedniku Dodiku i institucijama Srpske. Podrškom Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću - rekao je Matijašević.

Prema njegovim riječima, na ove pritiske i izazove mora se odgovoriti i poštovanjem Srpske pravoslavne crkve, korištenjem duhovne snage i volje naroda.

- To je ono što je osnova našeg državnog, nacionalnog i narodnog jedinstva. Osim toga, moramo sačuvati i mir - poručio je Matijašević.

On je naglasio da Srpska samo političkim i demokratskim sredstvima ima pun kapacitet u zaštiti nacionalnih interesa, poštujući Ustav i Dejtonski mirovni sporazum, kao i druge narode i sve različitosti.

Matijašević je upozorio da se ne smije dozvoliti obmana i intervencionizam bilo koga izvana kroz djelovanje nelegalnog Kristijana Šmita i druge oblike intevencionizma.

- Srbi to nikada nisu tolerisali i naš nesalomljiv slobodarski duh se ponovo potvrđuje. Svi moraju poštovati Ustav, ali i temeljna prava naroda. Sigurni smo u državničko vođstvo i racionalne odluke predsjednika Dodika i Vučića. Svesrpski sabor je to potvrdio i vidimo snažne akcije jedinstva Srpske, Srbije i Srba u regionu - rekao je Matijašević.

On je naglasio da Srbi imaju taj potencijal i istorijsku ulogu u određivanju svoje sudbine, ali i sudbine i prosperiteta regiona i šire.

General u penziji Dragomir Andan dao je punu podršku rukovodstvu Republike Srpske na svim nivoima vlasti. "Kao borac spreman sam da se odazovem pozivu za odbranu Srpske", rekao je Andan.

Pukovnik u penziji Borislav Vukičević rekao je da je srpski narod ujedinjen oko rukovodstva Republike Srpske.

On je naveo da je Svesrpski sabor odgovor na pritisak dijela međunarodne zajednice prije svega SAD, Njemačke i Velike Britanije na srpski narod i Srpsku.

Tribini je prethodilo polaganje vijenaca poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.