latinica  ћирилица
22/06/2024 |  07:54 ⇒ 09:13 | Autor: sputniknews.com

Antonov: Amerika zatvara ruski vizni centar, situacija se pogoršava

Američke vlasti zatvaraju oba odjeljenja viznog centra Rusije u Vašingtonu i Njujorku, saopštio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.
Anatolij Antonov (Foto: EPA/WALLACE WOON) -
Anatolij Antonov (Foto: EPA/WALLACE WOON)

- Svakodnevno se vrše napadi na nas. Danas su nam Amerikanci poslali obavještenje da se zatvara vizni centar i sada na pleća ruskih diplomata i konzula pada dodatni teret - rekao je Antonov, istakavši da se situacija sa ruskim diplomatskim predstavništvima "sve vrijeme pogoršava".

On je istakao da američka strana nije obrazložila odluku, ali je poručio da će ruska ambasada uraditi sve da sunarodnicima pruži neophodne pravne i konzularne usluge.

Pored toga, američke vlasti su uskratile ruskim diplomatama mogućnost da ne plaćaju porez u zemlji.

- To je još jedan sitan, podli napad Amerikanaca na ruske diplomate. Oduzeli su nam kartice koje nas oslobađaju od poreza. One predviđaju privilegije za diplomate bilo koje zemlje koje im omogućavaju da žive (u stranoj zemlji) i ne plaćaju poreze. Niko od nas ni namjerava to da radi. Imamo svoju državu kojoj plaćamo i kojoj ćemo plaćati porez - poručio je ambasador.

Antonov je ocijenio da SAD svim silama pokušavaju da "slome Rusiju, da izmjene spoljnu politiku Moskve i natjeraju diplomate da se sakriju iza zidova ambasade".

- To se neće dogoditi. Do posljednjeg diplomate, sve dok smo ovde, mi ćemo izvršavati naše zadatke i instrukcije koje dobijamo iz naše prestonice. Nećemo odustati, nastavićemo sa radom - poručio je ruski ambasador.

Antonov je konstatovao da ne vidi izglede ni za pauzu u degradaciji rusko-američkih odnosa, a da se ne govori o njihovom poboljšanju.
SAD su ranije uvele nekoliko rundi sankcija protiv ruskih diplomata.

Konkretno, administracije bivših predsjednika Baraka Obame i Donalda Trampa proterale su desetine zaposlenih u diplomatskim misijama i zatvorile su konzulate u San Francisku i Sijetlu, rusko trgovinsko predstavništvo u Vašingtonu i druge zgrade koje su rusko diplomatsko vlasništvo. Moskva je odgovorila kontramjerama.