latinica  ћирилица
22/06/2024 |  08:43 ⇒ 10:30 | Autor: RTRS

Koliko sredstava treba da izdvojimo ukoliko kupujemo stan? (VIDEO)

Kada govorimo o cijenama kvadrata, u samom centru grada ta je cijena prestigla i rekordnih 5.000 KM, istakla je za naš Јutarnji program agent za nekretnine Barbara Fabić.
Stanovi - Foto: RTRS
StanoviFoto: RTRS

- Tu su naravno i atraktivna naselja, poput Nove Varoši i Rosulja,  gdje je cijena kvadrata od 4.000 KM, sa druge strane imamo i podnožje Starčevice, koje drži cijenu od 3.800 do 4. 000 KM, dok su naselja poput Budžaka i Ade, malo pristupačnije, te je cijena kvadrata ispod ispod 3.000 KM - navodi Fabićeva.

Kada je riječ o kupovini novog stana, ili stana stare gradnje, Fabićeva navodi da kada se sve cijene uporede i stave na papir, svede se na isto, da li vi kupili novi stan ili stan stare gradnje koji mora da se renovira.

- U takvim situacijama, imamo klijente koji žele da kupe stan stare gradnje, mi ih tada savjetujemo da se konsultuje sa arhitektom - dodaje Fabićeva.

Na pitanje, koja to klijentela, sa ovakvim cijenama kupuje stanove u Banjaluci, Fabiećva navodi da nema određene grupe ljudi.

- Imate tu i mlade bračne parove, koji putem kreditnih sredstava uzimaju stanove, imate naše ljude koji su van naših granica, pa su stekli određena novčana sredstava, te ulažu u nekretnine kod nas, imamo klijente koji su imali malji stan, koji su prodali doplatili određenu sumu novca, pa kupili veći stan - navodi Fabićeva.

Dodaje, da se manji stanovi više kupuju, jer se kao investicija mogu dalje proslijediti.

Kada je riječ o odnosu ponude i potražnje najma stanova u Banjaluci, Fabićeva dodaje da je ponuda trenutno malo veća nego potražnja, a da je rezlog tome što su u nekom prethodnom periodu kupci stanove u vidu nekretnina.

- Najniža cijena najma stana u Banjaluci, koja se trenutno može naći jeste 450 KM i to je samo za najam. Troškovi režija se plaćaju posebno, a oni igraju veliku ulogu u formiranju same cijene za najam. Ako su troškovi režija veći, najam mora biti manji i obrnuto. U prehtodnom periodu nije došlo do poskupljena cijene najma stana, a ja lično smatram da neće ni doći. Kada je riječ o iznajmljivanju stanova, mi kao agencija stanove iznajmljujemo na minimum godinu dana, za koji se potpisu ugovor. Imate tu i depozit koji se uplaćuje obično u iznosu jedne stanarine - dodaje Fabićeva.

Navodi da kada je riječ o najmu stanova, oni služe samo za to, te se ne smiju koristiti u bilo kakve druge svrhe, osim stanovanja.

- Kada su u pitanju novi stanovi, mi vodimo zapisnike, odnosno popisjuemo stvari koje se nalaze u stanu, njihove garancije, prije ulaska i nakon izlaska stanara - dodaje Fabićeva.

Dodaje, da za sada nema naznaka da će doći do pada cijena po kvadratu, ali da ne bi trebalo ni da ta cijena raste.