latinica  ћирилица
22/06/2024 |  09:17 ⇒ 09:24 | Autor: TANЈUG

Đedović Handanović: Snabdijevanje strujom stabilno, ali situaciju treba nadgledati

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je danas snabdijevanje strujom u Srbiji, ali i u regionu stabilno i bez problema, ali je apelovala na zaposlene u elektroenergetskom sektoru da budu u predostrožnosti i nadgledaju situaciju.
Dalekovod (Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER/ilustracija) -
Dalekovod (Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER/ilustracija)

Ona je za RTS rekla povodom jučerašnjeg kolapsa energetskog sistema u regionu da ta situacija nije jednostavna i da je to jedan od najvećih prekida u posljednjih 20 godina poslije onoga koji se desio u Italiji, a koji je zahvatio dio Švajcarske u evropskom prenosnom sistemu, jer su svi sistemi u regionu povezani.

Đedović Handanović je dodala i da su svi u elektroenergetskom sistemu bili u pripravnosti otkako je u srijedu u region došao afrički toplotni talas.

- Svi su bili pod alarmom što se i pokazalo juče na djelu, jer smo uspjeli da održimo sistem stabilan. Kod nas nijednog momenta nije bilo prekida i EPS je obezbedio dovoljne količine električne energije - rekla je ona i podsjetila da se u elekrtroenergetski sistem naše zemlje ulagalo od 2015, kao i da je dosta investicija završeno, a dosta njih je i u fazi završetka.

Ona je navela da će Srbija ove godine imati i nova postrojenja na mreži, ali i dodatna u prvoj polovini naredne godine.

- Prenosni sistem smo jačali u prethodnim godinama što se vidjelo, ali mi smo svi uvezani i bitno je da jačamo naše interkonekcije, a imamo ih osam - rekla je ministarka.

Prema njenim riječima, zahvaljujući povezanosti sa našim sistemom, sjever Crne Gore je juče ostao u radu, kao i TE Pljevlja, ali i su i interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i sa Hrvatskom potpuno bile u funkciji.

- S obzirom na to da su termoblokovi u Bosni i Hercegovini ispali, mi smo obezbijedili dodatna napajanja kolegama u regionu i ja sam zaista ponosna na to - naglasila je Đedović Handanović.

Ona je navela i da je Srbija pokazala da može brzo da reaguje kada se dese ovakve situacije, što je kako je dodala pokazala i u predhodnim prilikama kada su bili kvarovi na manjem nivou, a kao primjer navela Šid gdje je jedan kvar saniran veoma brzo, za jedan dan, kada je nekoliko stubova ostalo oštećeno ili su se potpuno polomili.

- Elektromreže Srbije (EMS) ima 15 havarijskih stubova, što se pokazalo odlično. Radiće na tome i da nabave dodatne stubove, znači da možemo da reagujemo brzo, da možemo da otklonimo kvarove kada se dese i gdje se dese - rekla je ministarka.