latinica  ћирилица
22/06/2024 |  09:46 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

Kusturić: Političari iz Sarajeva očigledno ne misle da helikopteri spasavaju živote (VIDEO)

Kada dođe do požara, veoma je bitno reagovati pravovremeno, pogotovo kada je riječ o nepristupačnim terenima, što je jedan od razloga zašto je helikopter MUP-a Srbije stacioniran u Trebinju, rekao je za naš Јutarnji program Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske.
Helikopter iz Srbije u Trebinju - Foto: RTRS
Helikopter iz Srbije u TrebinjuFoto: RTRS

- Razlog stacioniranja helikoptera dolje, je taj da ako dođe do požara, veoma je bitno da ga što prije sanirate, da se ne bi proširio. U takvim situacijama važno je reagovati pravovremeno, pogotovo na nepristupačnim krajevima. Dogovor je da se u slučaju požara, može tražiti pomoć Helikopterske jedinice MUP-a Srbije - naveo je Kusturić.

Napominje, da kada je riječ o stacioniranom helikopteru, njegova isključiva namjera jeste gašenje požara.

- Čak smo i juče bili u pripravnosti, ukoliko zatreba, da pružimo pomoć Crnoj Gori u gašenju požara - dodaje Kusturić.

Dodaje, da mora pomenuti i saradnju sa Republičkom upravom vivilne zaštite, te da je saradnja sa njima odlična. 

Saradnja Srpske i Srbije, očekivano, zasmetala je političkom Sarajevu. Nakon sabora, bijesni su i na helikopter iz Srbije. Nižu se reakcije federalnih političkih partija, traže povlačenje helikoptera, jer su kažu - prekršene procedure.

- Nikakve procedure nisu prekršene, ne mogu da vjerujem da ovako dobru stvar komentarišu na takav način. Imali smo primjer ogromnog požara na području Trebinja, kada smo vidjeli da ne možemo to sami da sanimarimo, a uz pomoć Helikopterske jedinice MUP-a Srbije, smo uspjeli da ugasimo taj požar - dodaje Kusturić.

Kako on dodaje, Helikopterski servis Srpske, se uvijek odaziva na svaki poziv upomoć.

- Odgovarali smo na pozive i iz Federacije, zato mi nisu ni jasni takvi komentari - dodaje Kusturić.

Ističe da Helikopterski servis Srpske trenutno posjeduje jedan višenamjenski helikopter, a nerijetke su situaciju da posotoji potreba za dvije, tri medicinske evakuacije.

- Imajući u vidu da je Srbija u prethodnih nekoliko godina mnogo uložila u nabavku novih helikoptera, definitivno su u regionu zemlja koja najviše može da pomogne. Nakon Svesrpskog sabora, za taj helikopter smo bili na obuci. Imamo dovoljno ljudskih resursa, te nam je potreban ber još jedan višenamjenski helikopter. Dešavalo se da imamo poziv za gašenje požara, u momentu kada smo imali medicinsku evakuciju jedne bebe, koja je bila prioritet - ističe Kusturić.

Dodaje, da političari iz Sarajave, očigledno ne misle da to njihovim stanovnicima može da spasi život.

Kada je riječ o požarima, na prostorima Srpske, Kusturić ističe da je Helikopterski servis Srpske u prethodne dvije godine, odgovorio na 896 takvih poziva, te da je za potrebe gašenja požara utrošeno 830 tona vode.