latinica  ћирилица
22/06/2024 |  10:12 ⇒ 10:12 | Autor: SRNA

Ilić: Srbija veliki oslonac Srpskoj

Direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić izjavila je da se ovaj centar mnogo oslanja na iskustva i dobre prakse Srbije kada je riječ o filmskoj i audio-vizuelnoj umjetnosti i stvaralaštvu, te da je uvjerena da će saradnja biti još intenzivnija.
Anja Ilić - Foto: RTRS
Anja IlićFoto: RTRS

Ilićeva je navela da je Audio-vizuelni centar Republike Srpske osnovan prije tri godine i da je od početka Filmski centar Srbije involviran u gotovo sve procese koji su se ticali uspostavljanja sistema, odnosno samog centra.

- Mnogo su nam pomogli i saradnja traje do danas vrlo intenzivno, dinamično, kako međuinstitucionalna, tako i kada je riječ o filmskim profesionalcima iz Srbije. Oni su članovi komisija na našim konkursima, dolaze ovdje, drže predavanja, te razne vrste radionica - rekla je Ilićeva.

Ona je istakla da su neki od filmskih profesionalaca iz Srbije i konsultanti za razvoje projekata Audio-vizuelnog centra.

- Vjerujem da će ta saradnja i dalje biti tako dobra, posebno nakon potpisivanja sporazuma između Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Ministarstva kulture Srbije, da će biti još intenzivnija i da će ojačati zajedništvo i saradnju srpskog naroda  rekla je Ilićeva za Srnu.

Predstavnici Ministarstva kulture Republike Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske su, u okviru nedavno održanog Svesrpskog sabora u Beogradu, potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti filmske umjetnosti i drugog audio-vizuelnog stvaralaštva.