latinica  ћирилица
22/06/2024 |  10:56 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Šikarac: S ponosom gledamo na svoj ratni put u borbi za Srpsku

Na Vučijaku kod Prnjavora danas će biti obilježene 33 godine od formiranja prve srpske dobrovoljačke jedinice "Vukovi s Vučijaka" koji će kasnije postati Prvi udarni bataljon Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske i odigrati ulogu u ključnim bitkama za odbranu otadžbine.
Vukovi sa Vučijaka - Foto: RTRS
Vukovi sa VučijakaFoto: RTRS

Miro Šikarac, koji je poslije smrti komandanta Veljka Milankovića, stao na čelo jedinice, ispričao je Srni da su "Vukovi" imali gotovo presudnu ulogu u proboju Koridora, jer su kao vrh Prvog Krajiškog korpusa bili na pravcu na kojem je bilo skoro nemoguće probiti liniju.

- Tu treba istaći bitku za Cer, koja je bila prelomnica u tom istorijskom podvigu probijanja Koridora - rekao je Šikarac.

Šikarac je naveo da su u bitki za koridor mnogi njegovi saborci dali živote i da su mnogi ranjeni, da su to bili krvavi dani za ovu jedinicu, ali da su istovremeno ponosni jer je cilj ostvaren.

"Vukovi“ su, dodao je Šikarac, učestvovali u oslobađanju Dervente, Bijelog Brda, Modriče, Kršića, u bitkama na Gradčcu, Ozrenu i na mnogim drugim ratištima.

On je naglasio da s ponosom gleda na ratni put "Vukova s Vučijaka", koji su kao dvadesetogodišnji mladići ustali da brane svoje kuće, sela, gradove.

- Kad su vremena teška uvijek iskorače neki ljudi izabrani da stanu u odbranu svog naroda. Tako smo i mi. Prva priča vezana za `Vukove` je Јasenovac. Mi smo prva jedinica koja je ušla u Јasenovac i oslobodila grad i sela oko njega. Takođe, jedna od naših prvih akcija je okretanje repetitora na Kozari prema Srbiji kako bismo dobili tv signal iz Srbije - rekao je Šikarac.

On je naveo da su "Vukovi" bili organizovana jedinica i učestvovali u borbenim dejstvima da pomognu svom narodu u trenutku kada se u BiH još nije vodio rat, te podsjetio da je bilo više pokušaja likvidacije jedinice, ali ih to nije pokolebalo.

- Postojale su određene naredbe, do kojih smo došli poslije rata, gdje se jasno vidi da su određeni članovi, kao i sam komadant Veljko Milanković bili predviđeni za likvidaciju - istakao je Šikarac.

Svojim borbenim uspjesima i hrabrošću izrasli su u elitnu jedinicu, da bi 22. juna 1992. godine, po naređenju generala Momira Talića, bili formirani kao Prvi udarni bataljon Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

- Danas čuvamo uspomenu na naše poginule drugove i sve saborce koji su umrli u poslijeratnom periodu, što od posljedica ranjavanja, što od bolesti. To je naša najveća obaveza. Niko nije zaboravljen, obilazimo njihove grobove, ali i njihove porodice - istakao je Šikarac.

Nastoje, kaže, očuvati uspomene na svoj ratni put i taj dio istorije srpskog naroda prenijeti svojoj djeci.

Šikarac je naveo i da se "Vukovi s Vučijaka" s posebnim ponosom sjećaju svog komandanta Veljka Milankovića, koji je u najtežem trenutku stao na čelo jedinice.

- Bila je to ogromna odgovornost, ali Veljko je to odradio pošteno i krajnje patriotski. Postao je legenda, omiljen kod nas, svojih saboraca, ali i u narodu, tako se i danas priča o Veljku rado priča. Narod ga nije zaboravio i voli ga, a za nas je čast što smo imali takvog komandanta - rekao je Šikarac.

Kroz prvu srpsku dobrovoljačku jedinicu "Vukovi s Vučijaka" prošlo je oko 1.000 boraca, poginula su 43, a ranjeno je oko 200 pripadnika.

Predsjednici Republike Srpske odlikovali su jedinicu "Vukovi s Vučijaka" Ordenom Miloša Obilića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.