latinica  ћирилица
22/06/2024 |  11:20 ⇒ 11:21 | Autor: SRNA

Župljanin: Put do Srbije je put života za Srpsku

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin izjavio je da je operacija "Koridor 92" bila put života, a danas je to trasirano Svesrpskim saborom na kojem su rukovodstva Srpske i Srbije i srpski narod odlučno rekli da se ovakve stvari nikada više neće dogoditi Srbima.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- Koridor 92 je jedna od najznačajnijih operacija Vojske Republike Srpske i to je bila operacija života ili smrti, kada je gnusni neprijatelj i zločinački NATO sprečavao da se dovozi kiseonik iz Srbije za Republiku Srpsku i Banjaluku - rekao je Župljanin.

On je dodao da će Srbi do kraja života pamtiti nesreću kada je preminulo 12 beba u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika, što je uzrokovano isključivo ljudskom zlobom i genocidnim namjerama.

- To je u stvari bio genocid prema srpskom narodu, jer uništiti živote u začetku i nakon rođenja bilo je nešto najsramnije što će ostati vječna mrlja na civilizaciji koja je to učinila. Pitanje je da li se to uopšte može nazvati civilizacijom - rekao je Župljanin.

Međutim, istakao je, odlučnost srpske vojske, srpskog rukovodstva i komandanata bila je takva da se suprostavila takvoj sili.

- Akcija je bila dobro isplanirana, brilijantno izvedena i obezbijedila je spajanje Republike Srpske sa Srbijom, što je značilo živote za nerođenu i tek rođenu djecu u Srpskoj - napomenuo je Župljanin.

Župljanin smatra da je to operacija koju Srbi moraju obilježavati i sjećati se na one koji su imali patriotski osjećaj, hrabrost i odlučnost da krenu u spasavanje srpskog naroda od genocidnih namjera onih koji su sprečavali dopremanje kiseonika.

- Da su mogli, onemogućili bi Srbima da koriste i vazduh - istakao je Župljanin.

On je istakao da sve zlokobne namjere nisu bile jače od volje od Vojske Republike Srpske da probiju koridor i da ispune ono što je general Momir Talić tražio - "koridor do Vidovdana, pa makar bio i kozija staza".

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, u akciji "Koridor 92", koja je označena kao sudbonosna, poginulo je 855 borca Vojske Republike Srpske, 14 pripadnika MUP-a Srpske, te 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine.