latinica  ћирилица
22/06/2024 |  12:27 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

MOL pokrenuo novu arbitražu protiv Hrvatske

Mađarski MOL pokrenuo je arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih gasnom tržištu 2022. i 2023. godine, koje se odnose na obavezu INE da Hrvatskoj elektroprivredi prodaje domaći gas po nižim cijenama od tržišnih.
Sjedište MOL-a (Foto: EPA/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT) -
Sjedište MOL-a (Foto: EPA/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT)

- MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske radi nadoknade štete - navodi se u kratkom saopštenju MOL-a.

Nova arbitraža pokrenuta je pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova /ICSID/ u Vašingtonu. Vrijednost arbitraže još nije objavljena, ali hrvatski mediji prenose da se radi o desetinama miliona evra.

Arbitraža je pokrenuta zbog odluke Vlade iz septembra 2022. godine, po kojoj je INA sav gas proizveden u Hrvatskoj morala prodavati HEP-u po regulisanoj cijeni.

Vlada je to regulisala izmjenom Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, donijetoj sredinom septembra 2022. godine, koja je vrijedila do kraja istog mjeseca 2023. godine, a poslije je produžena.

Tada je ujedno regulisana i cijena po kojoj Ina domaći gas prodaje HEP-u i ona je prvo iznosila 41 evro za megavatčas, a poslije 47 evra po megavatčasu.

Kako danas poručuju izvori bliski MOL-u, iz ove kompanije su u posljednjih godinu i po više puta kontaktirali sa nadležnima u Vladi Hrvatske i pokazali spremnost za pronalaženje sporazumnog rješenja za obje strane, koje ranije nije postojalo.

Mađarski MOL u INI ima 49,1 odsto dionica, Hrvatska 44,8 odsto, a privatni i institucionalni investitori 6,1 odsto dionica