latinica  ћирилица
22/06/2024 |  14:04 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Obilježeno 33 godine od formiranja "Vukova sa Vučijaka": U čast Srpske i njenog predsjednika postrojena jedinica (FOTO/VIDEO)

Na Vučijaku kod Prnjavora obilježeno je 33 godine od formiranja jedinice "Vukovi s Vučijaka", prve srpske dobrovoljačke jedinice i Prvog udarnog bataljona Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.
Dodik u Prnjavoru (foto:predsjednikrs.rs/Dona Katušic) -
Dodik u Prnjavoru (foto:predsjednikrs.rs/Dona Katušic)

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Spomen-sobi služilo je parastos i pomen poginulim i preminulim borcima, kojem su osim bivših pripadnika jedinice i porodica poginulih boraca, prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da bi istorija na ovim prostorija sigurno bila drugačija da nije bilo srpskih dobrovoljaca "Vukovi s Vučijaka".

- Slava onima koji su živote i dijelove tijela dali za slobodu. Ova jedinica se nije samo organizovala u vojničku strukturu, nego su i širili svijest o opasnosti. Ogromna je uloga u stvaranju i odbrani Republike Srpske ove junačke jedinice i njihovih vojnika, stradalnika, njenog komandanta Veljka Milankovića, koji su nesumnjivo dali sve što su mogli i nisu oklijevali. Prihvatili su da budu Prvi udarni bataljon Prvog krajiškog korpusa, što znači da su uvijek bili na prvom mjestu svugdje gdje je bilo najteže, pa tako i u proboju koridora - naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da su "Vukovi s Vučijaka" prvi ušli u Јasenovac i obezbijedili da se očuva dio istorijske građe o srpskom stradanju u Drugom svjetskom ratu.

Nakon parastosa obavljeno je postrojavanje jedinice, čiji su pripadnici dali ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske i bili primjer hrabrosti i patriotizma.

Predsjednik Udruženja "Vukovi s Vučijaka" Slaviša Milanković poručio je da je ova jedinica prva stala na branik otadžbine i da je na Vučijaku upaljena prva iskra slobode za srpski narod zapadno od Drine.

- Ti hrabri momci koju su se tada ovdje okupili odlučili su da državu brane svim snagama. Na okupu su 33 godine, ne rastaju se ni dan. Mi, njihovi potomci, možemo samo biti ponosni na svu žrtvu koju su podnijeli za Republiku Srpsku - rekao je Milanković, sin legendarnog komandanta "Vukova s Vučijaka" Veljka Milankovića.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš istakao je da je Vučijak sveto mjesto u Prnjavoru, te da je i sam hram u ovom mjestu posvećen palim borcima Vojske Republike Srpske.

- Posebno je važno pomenuti da je 626 boraca iz Prnjavora dalo živote za našu slobodu i za Republiku Srpsku. Ako taj broj stavimo u odnos sa brojem stanovnika, Prnjavor je druga lokalna zajednica u Srpskoj, poslije Ilijaša, po broju palih boraca - rekao je Tomaš.

Kroz prvu srpsku dobrovoljačku jedinicu "Vukovi s Vučijaka" prošlo je oko 1.000 boraca, poginula su 43, a ranjeno oko 200 pripadnika.

Uoči proboja koridora jedinica je proglašena za Prvi udarni bataljon Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Predsjednici Republike Srpske odlikovali su jedinicu "Vukovi s Vučijaka" Ordenom Miloša Obilića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.