latinica  ћирилица
22/06/2024 |  15:31 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

NOS BiH: Evo šta je razlog nestanka struje

Nezavisni operator sistema BiH saopštio je da su velike promjene u tokovima, visoke temperature, te ispad dalekovoda u Crnoj Gori i Albaniji u kratkom razmaku doveli do jučerašnjeg prekida snabdijevanja strujom.
Dalekovod - Foto: RTRS
DalekovodFoto: RTRS

- Prema prvim informacijama koordinatora SWISS Grid, desio se naponski kolaps koji je bio neizbježan. Raspad je rezultirao prekidom u napajanju električnom energijom u BiH, Dalmaciji, dijelu Crne Gore i skoro čitavoj Albaniji - navodi se u saopštenju.

Nezavisni operator sistema BiH napominje da su juče održali sastanak sa 40 učesnika i da su razmatrani uzroci koji su doveli do prekida u snabdijevanju strujom u BiH, Crnoj Gori, dijelu Hrvatske i Albaniji.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici Evropske mreže operatora prenosnog sistema za električnu energiju, Regionalna grupa Kontinentalna Evropa i ostali na kojima je NOS BiH predstavljen kao direktan učesnik u sanaciji ovog prekida.

Ističu da slijedi detaljna istraga, obavještavanje regulatora, formiranje radnih grupa, prikupljanje podataka i relevantnih činjenica koje bi doprinijele otkrivanju detalja koji su izazvali nestanak struje.

O svemu tome biće razgovarano već u ponedjeljak, zaključili su iz ovog odbora.

Evropska mreža operatera prenosnog sistema objavila je danas da vrši ispitivanje incidenta koji se dogodio u dijelu sistema napajanja električnom energijom na jugoistoku Evrope.

- Ugroženi operateri mrežnih sistema su uz podršku susjednih operatera uspostavili normalan protok napona nakon skoro dva časa s ciljem da se umanji uticaj problema na potrošače - ističe se u saopštenju.

ENTSO-E trenutno radi na prikupljanju tehničkih podataka o incidentu od operatera koji su bili pogođeni i što je prije moguće objaviće dodatne informacije.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da u Srpskoj svi objekti, kada je riječ o elektroenergetskom sistemu, rade u punom kapacitetu.

Petrović je za RTRS ranije rekao da je HE Bočac jedina elektrana koja u BiH podiže sistem, kada se dogode situacije poput jučerašnje.

On je dodao da se scenariji poput jučerašnjeg mogu sve češće očekivati, te dodao da se u ovakvim okolnostima moraju preduzimati hitne mjere.