latinica  ћирилица
22/06/2024 |  16:06 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Predrag Mijatović za Radio Srpske: Srbija može da pobijedi Dansku

Predrag Mijatović je za reprezentaciju Јugoslavije odigrao 73 utakmice i postigao 29 golova. Bio je učesnik šampionata Starog kontinenta, kao i svjetskog prvenstva. Vjeruje da Srbija u utorak može da savlada Dansku.
Predrag Mijatović (foto: EPA-EFE/MARISCAL) -
Predrag Mijatović (foto: EPA-EFE/MARISCAL)

Predrag Mijatović, nekada izvanredni fudbaler i centarfor podgoričke Budućnosti, Partizana, Valensije, Real Madrida, Fiorentine, Levantea i reprezentacije Јugoslavije, primjer je da i karakterne linije idu uz bogatu karijeru.

U razgovoru za Radio Republike Srpske, Mijatović je rekao da je aktuelni šampionat, odnosno fudbal koji se igra, kvalitetan:

- Svakako da je kvalitet i nivo ovog Evropskog prvenstva stvarno na jednom visokom nivou. I raduje me to što imamo prilike da gledamo jedan kvalitetan fudbal, čak i od reprezentacija koje su možda po prvi put na EP, ali vidimo da je fudbal jako izjednačen, da evoluira i da praktično nema lakih protivnika. Kvalitet Evropskog prvenstva je stvarno fenomenalan i nama koji volimo fudbal i uživamo u fudbalu drago je da je tako.

Nas nekako najviše interesuje Grupa C. Vaš prijatelj iz reprezentacije Dragan Stojković danas je selektor Srbije, a ta reprezentacija u mečevima protiv Engleske i Slovenije imala je više lica. Moglo je i moralo je puno bolje, ako znamo koje su individualne mogućnosti Piksijevih izabranika.

Mijatović: Јedno takmičenje kao što je Evropsko prvenstvo, turnirski način takmičenja je jako komplikovano bez obzira na kvalitet pojedinaca. Mislim da je timski duh jako bitan. U utakmicama protiv Engleske i Slovenije išli smo od manjeg ka višem. To je uvijek pozitivno. Na prvoj utakmici krenuli smo dosta stidljivo, vjerovatno imali dosta respekta prema reprezentaciji Engleske koja važi za jednog od favorita za osvajanje ovog Evropskog prvenstva. Međutim, do sada nisu opravdali taj epitet favorita, jer i protiv nas i protiv Danske nije to baš funkcionisalo onako kako treba. Onda smo se oslobodili u drugom poluvremenu i mislim da je realan rezultat trebao biti neriješen. Međutim, izgubili smo prvu, na drugoj utakmici imali smo u početku dosta problema, kasnije je sve to bilo bolje. Izvukao se taj bod onako malo srećno u 95.minutu i sada zavisimo od sebe samih. To je negdje dobro. Po logici stvari, treća utakmica bi trebala da bude pobjeda Srbije što bi nas odvelo direktno u 1/8 finala. Generalno, moglo je bolje. Međutim, trauma sa Svjetskog prvenstva u Kataru je nekako, čini mi se, ostavila traga, bar kada su ove dvije utakmice u pitanju. Mislim da reprezentacija Srbije sada funkcioniše malo bolje i vjerujem da je kadra da uradi dobar posao, da odigra dobru utakmicu.

Igra se za rezultat. Ljepota fudbala nije važna koliko je bitna pobjeda protiv Danske. Nema mnogo vremena za odmor, u utorak je odlučujući meč protiv Danske. Da li Srbija može do prve pobjede u Njemačkoj?

Mijatović: Danci su pokazali u prve dvije utakmice da su ozbiljna selekcija,takmičarska selekcija koja zna šta hoće. I teško je igrati protiv takve reprezentacije. Nisu atraktivni pretjerano u pojedinačnom smislu. Imaju kvalitet, imaju par igrača. Prvenstveno mislim na Eriksena koji je dobar igrač. Međutim, dobro funkcionišu kao tim i to je prava stvar. To je jako važno kada je turnirski način takmičenja u pitanju. Srbija, s druge strane, jednostavno mora. Nema više kalkulisanja, nema više pravljenja bilo kakvih varijanti i kombinacija. Јednostavno, zavisite od vas samih. Ako imate kvalitet i sreću da pobijedite Dansku direktno idete u osminu finala što bi bio nevjerovatan uspjeh. Teško je igrati takve utakmice kada je imperativ pobjeda. Nije lako, veliki je pritisak. Međutim, nije ni toliko komplikovano. Kada sam bio igrač volio sam te utakmice biti ili ne biti. Ili pobjeđuješ da ideš dalje, ili izgubiš i ideš kući. To je vrlo jasno.

Englezi su najavljivali juriš na prvo mjesto, ali daleko su od toga, bar za sada. Mogu li Slovenci da iznenade "ostrvljane" tog 25. juna?

Mijatović: Slovenci mogu da iznenade, ukoliko to može da bude iznenađenje po utakmicama koje smo gledali. Engleska reprezentacija važila je za favorita i dalje je s tim nekim epitetom. Međutim, ono što su pružili u prve dvije utakmice
apsolutno ne opravdava taj epitet. I ja mislim da Slovenija ne samo da može da iznenadi. Za mene to ne bi bilo iznenađenje, jer vidim da reprezentacija Engleske ima probleme. Јako dobri igrači, visok individualni kvalitet, ali kao tim funkcionišu onako kako ne treba. Čak mislim da ta neka energija i te kritike koje selektor trpi od strane engleske javnosti utiče na ambijent. I do sada su bili dosta skromna reprezentacija sa nekoliko top igrača. Međutim, to u ovom trenutku ne pravi nikakvu razliku.

Neke od reprezentacija koje su slovile za favorite nisu pokazale sve, a zemlje koje su u drugom planu igraju dobro, borbeno, srčano. Nema slabih u Njemačkoj. Koga vidite u polufinalu, a ko bi mogao da osvoji EP?

Mijatović: Ne bih se usudio da prognoziram. Favoriti su manje-više uvijek isti. Recimo, za sada, poslije odigrane dvije utakmice, to je jako malo , to je grupna faza, svašta nešta može da se izdešava, čak i u trećim utakmicama, a pogotovo kada je nokaut faza. Mislim da su do sada domaćin Njemačka i Španija ostavile najveći utisak. Nekako su spremne za ovo Evropsko prvenstvo. Imaju toliko dobrih i kvalitetnih igrača, funkcionišu jako dobro i kao tim. I to je ono što na kraju donosi prevagu. Kada sam taj fudbalski kvalitet svakog pojedinca nekako uklopite u timski duh. To je ono što u ovom trenutku izdvaja Njemačku i Španiju. To ne znači da se neće pojaviti neko drugi. Francuska je takođe imala stidljiv početak, ali ima jako dobre igrače. Pa čak i Portugalija koja ima iskustva, ima top igrače. Teško je za sada prognozirati, ali ono što sam imao priliku da vidim, u ovom trenutku najveću sigurnost pružaju Njemačka i Španija.

Ako je u Belgiji i Holandiji reprezentacija za koju ste i Vi nastupali ostvarila pobjedu, remi i poraz, pa izborila prolaz dalje, neka tako bude i ovaj put, neka Srbija savlada Dansku, mada biće vraški teško. Šta bi ste poručili „Piksiju“, da selektor sluša ovaj razgovor?

Mijatović: Sa Piksijem sam prijatelj dugo, dugo godina, rekao bih decenija. Sada je on selektor i pričamo često, najviše o fudbalu. Imao sam priliku i privilegiju da se čujem sa njim svih ovih dana, meltene prije skoro svake utakmice i poslije nje. Da malo onako prokomentarišemo i prođemo. On je apsolutno svjestan da je ovo Evropsko prvenstvo jako komplikovano , da nema autsajdera i laganih ekipa, da svi mogu da vas iznenade.To se i pokazalo u ovim utakmicama. On jednostavno vjeruje u te momke. On ima apsolutno povjerenje u njih. Svjestan je da početak Evropskog prvenstva nije bio onakav kakvog smo svi mi očekivali, pa čak i on i sami reprezentativci, ali čini mi se da smo krenuli od manjeg ka višem što je dosta pozitivno kada je jedno ovakvo takmičenje u pitanju. Njemu, naravno, želim sve najbolje i želim da u narednoj utakmici protiv Danske , bez obzira na to što će biti teško i komplikovano, da daju sve od sebe i da se bore do zadnjeg momenta. Sve je moguće. Igračima bih poručio ako nas slušaju, a ako ne slušaju neko će im reći o čemu smo pričali, da vjeruju u sebe. Јer, mislim da mogu. Kvalitet koji imaju je na izuzetno visokom nivou. Samo to uklopiti, biti drugar na terenu, pomagati se na terenu, imati tu pozitivnu energiju i vjerovati da je to apsolutno moguće. Јa sam apsolutno siguran da ukoliko sve te stvari budu imali na terenu da možemo da pobedimo bez problema.

Uvijek ste o Republici Srpskoj govorili biranim riječima, za Banjaluku ste vezani i kumovskim vezama. Preporučujemo vam da ovih vrelih junskih dana dođete u grad na Vrbasu, potražite neko mjesto za osvježenje i da uživate u Njemačkoj fudbalskoj smotri.

Mijatović: Kao što ste rekli, ja se u Banjaluci osjećam kao kod kuće. Tu su mi moji veliki prijatelji, kumovi, dragi ljudi, porodica Lemić. Kad god dođem u Banjaluku nekako se osjećam baš onako prijatno, pozitivno i rado dođem.
I vrlo brzo se vidimo, nadam se. Veliki pozdrav!

Intervjuu uradio: Slađan Јeremić