latinica  ћирилица
22/06/2024 |  16:49 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Služen Pomen stradalima u Pridvoračkoj jami (VIDEO)

U Trebinju je služen pomen i molitveno sjećanje za 13 ubijenih Srba iz Pridvoraca, koji su ustaše bacile u Priodvoračku jamu u noći između 23. i 24. juna 1941. godine. Posmrtni osatci stradalnika nakon više od osam decenija počivaju u zajedničkoj grobnici , a prije dvije godine podignuto je i spomen obilježje u gradskom groblju u Podglivlju. Stardali su od komšijske ruke, samo zato što su bili Srbi, a za zločin niko nije odgovarao.
Pomen stradalim u Pridvoračkoj jami - Foto: RTRS
Pomen stradalim u Pridvoračkoj jamiFoto: RTRS

Slobodanka Tanović decenijama unazad, svakog juna evocira uspomene i svjedočenja svog oca Јefta Škora, koji je bio jedan od stradalnika Pridvoračke jame. Te strašne junske noći upsio je pobjeći dželatima, ali nažalost ubijen je dvije godine kasnije u ustaškom logoru u Splitu. Pridvorčani su, po Јeftovom svjedočenju, stradali u najstrašnijim mukama. Plan je bio pogubiti mnogo više Srba iz trebinjskog kraja, koji su prethodno bili zatvoreni i autobusima dovoženi na jamu.

Više od osam decenija stradalnici su čekali dostojanstveno spomen obilježje.

- Da odamo poštovanje najbrutalnije ubijenim našim sugrađanima koji su ubijeni jer su Srbi ali i da pošaljemo poruku o potrebi zajedništva, uvažavanja drugog i drugačijeg i borbe prootiv iskuljčivosti i fašizma koji je ove ljude i odveo u smrt - istakao je Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja. 

Pomen stradalim Pridvorčanima i svetu arhijerejsku litrgiju služio je episkop zahumsko- hercegovački i primorski Dimitrije.