latinica  ћирилица
22/06/2024 |  17:38 | Autor: SRNA

Kalinić: Da se čekala pomoć sa strane, bile bi nesagledive posljedice po Srbe

Nekadašnji ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Kalinić rekao je Srni da bi razmjere humanitarne katastrofe bile nesagledive za milion i po Srba na zapadu Srpske i u Republici Srpskoj Krajini da se pred proboj koridora 1992. godine čekalo da pomoć stigne sa strane.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

Kalinić je istakao da je zato odluka o proboju koridora sopstvenim snagama tada tek formirane Vojske Republike Srpske bila jedino moguća i istorijski apsolutno opravdana.

On je dodao da je zato i 32 godine poslije potrebno da se svi duboko poklone žrtvi poginulih boraca i pripadnika policije koji su mladost dali za uspostavljanje "koridora života".

- I danas kad nas bez milosti i lično i kolektivno pritiskaju i mrcvare sa svih strana i ponovo žele da nam na razne načine i na raznim mjestima presijeku naše prirodne, logične veze sa maticom Srbijom, potrebno je da izvučemo pouke iz oslobađanja koridora i neizbježne odluke da sami rješavamo našu sudbinu - rekao je Kalinić.

Kalinić kaže da nema većeg zla od rata i stradanja kao što je bila tragedija 12 banjalučkih beba, ali i humanitarna katastrofa koja je tada zadesila Krajinu zbog vojne blokade koja je trajala više od 40 dana.

Kalinić je istakao da oni koji su Srbima nanijeli neopisive patnje i bol i danas to nekažnjeno čine na mnogim stranama svijeta.

- Ko im dopadne šaka i nije u stanju da im pruži adekvatan otpor završi od njihovog ubojitog oružja. O tome svjedoče na hiljade izgubljenih života - istakao je nekadašnjih predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Kalinić je istakao potrebu da se mora ostati budan i spreman za odbranu prava Srba na slobodan život i slobodan izbor budućnosti i zato se ne smije dozvoliti da se izgubi ova srpska zemlja.

- Ne dozvolimo da nam se ikada više ponovi tragedija "banjalučkih beba", bez obzira gdje god i kako god pokušali naši neprijatelji da uguše naše pravo na život, slobodu i Republiku Srpsku - zaključio je Kalinić.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, u akciji "Koridor 92", koja je označena kao sudbonosna, poginulo je 855 borca Vojske Republike Srpske, 14 pripadnika MUP-a Srpske, te 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine.