latinica  ћирилица
22/06/2024 |  17:51 | Autor: SRNA

Dodik: Moramo biti odgovorni prema našim žrtvama i sačuvati Republiku Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je operacija Vojske Republike Srpske "Koridor 92" od istorijskog značaja za Republiku Srpsku, zahvaljujući kojoj je razbijena potpuna blokada zapadne Krajine i Republike Srpske Krajine, koja je trajala 42 dana, čime je obezbijeđena cjelovitost Srpske i uspostavljena veza sa Srbijom.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Glavni nosioci proboja Koridora života bili su Prvi krajiški korpus Vojske Republike Srpske pod komandom generala Momira Talića i pripadnici srpske vojske sa područja Semberije. I danas zvoni svaka riječ naredbe generala Talića koje su označile početak operacije "Koridor 92": "Do Vidovdana mora biti slobodan koridor, makar to bila kozja staza, jer nam djeca umiru". I jesu, umirala su naša djeca, naše tek rođene bebe zbog nedostatka kiseonika i zato se ova vojna operacija smatra jednom od najvećih i najhumanijih podviga srpske vojske - naglasio je Dodik u izjavi za Srnu, povodom obilježavanja 32 godine od proboja koridora.

On je ukazao da je uspjeh ove akcije doslovno značio život, s obzirom na to da je zapadni dio Srpske bio potpuno odsječen, bez lijekova, hrane, i najvažnijeg, kiseonika, usljed čijeg nedostatka je preminulo 12 beba u banjalučkom porodilištu.

Rekao je da je svaka pobjeda srpske vojske kroz istoriju podrazumijevala i veliku žrtvu, pa je tako i u proboju koridora kroz Posavinu srpski narod podnio ogromnu žrtvu - živote je dalo 855 boraca Vojske Republike Srpske, 14 pripadnika MUP-a Srpske i 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine, a znatan broj njih je ranjen.

- Velika je to žrtva, kao što je velika i njihova uloga u očuvanju teritorijalne cjelovitosti Srpske. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i odlučnosti spriječena je humanitarna katastrofa i podijeljenost Srpske, a na kraju, i ono najvažnije, spriječen je još jedan genocid nad srpskim narodom u 20. vijeku. Da nije bilo odlučnosti, organizovanosti i patriotskog duha srpskih boraca, danas sigurno ne bi bilo ni nas na ovim prostorima - ukazao je Dodik.

I upravo zbog njih, koji su svoje živote i dijelove tijela ugradili u temelje Republike Srpske, naglasio je Dodik, ne smijemo dozvoliti da izgubimo Srpsku za pregovaračkim stolom, niti da pokleknemo pred ucjenama, pritiscima i sankcijama.

- Republika Srpska je vječna, kao što je vječna i žrtva onih koji su je branili i odbranili u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Niko nikada ne smije pristati da nam otmu ono najsvetije - našu otadžbinu, našu domovinu i našu Republiku, jer bez nje neće biti ni Srba na ovom prostoru. Nema te sile pred kojom smijemo pognuti glave, povući se i dozvoliti da nam otmu imovinu, naše šume, rijeka, polja, naše bogatstvo. Republika Srpska nema cijenu, kao što je nisu imali, niti je imaju oni koji su je stvorili u miru i naši hrabri srpski junaci koji su je odbranili u ratu - rekao je Dodik.

- Kao što se srpski borci juna 1992. godine nisu dvoumili da li će ići u proboj koridora koji je značio život, istakao je Dodik, tako ni mi danas, sutra, za 10 i 100 godina nemamo pravo da se dvoumimo, jer izbora nemamo - ili ćemo čuvati Srpsku ili će se ostvariti prijetnje raznih Heleza, Marfija i sličnih njima koji na razne načine pokušavaju da nas "prevaspitaju" da postanemo njihovi poslušnici i saučesnici u stvaranju unitarne muslimanske BiH.

- Moramo biti odgovorni prema našim žrtvama, ali i prema našim potomcima i sačuvati Republiku Srpsku od onih koji nam prijete "Olujama", koji nam "savjetuju" da nam je bolje da sami odemo da ne prođemo kao Srbi u Hrvatskoj. Mi nećemo nigdje ići, jer je Republika Srpska naša otadžbina i naš dom. Samo tu smo svoji na svome. Nemamo pravo da dozvolimo sebi taj luksuz da izdamo, iznevjerimo, prodamo i jednu srpsku žrtvu, a na to nas obavezuju ne samo Duga Njiva, već cijela Krajina, Romanija, Hercegovina, Semberija, jer je svaki pedalj naše Republike Srpske natopljen krvlju srpskih junaka i nevinih žrtava - poručio je predsjednik Srpske.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.