latinica  ћирилица
22/06/2024 |  18:36 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Kravičani odlučni da se vrate na ognjišta (VIDEO)

Selo Kravica kod Bratunca, nekada jedno od najvećih podrinjskih sela, sa više od 3.500 stanovnika i nekoliko stotina đaka, danas je svedeno na nekoliko zaselaka.
Drina trejl - Foto: RTRS
Drina trejlFoto: RTRS

U ratu je spaljeno skoro 600 kuća, ubijeno je 159 mještana, a ostalo stanovništvo je raseljeno. Srbi, porijeklom sa ovog područja, pokrenuli su niz akcija i manifestacija kako bi pomogli da selo ponovo oživi, a raseljeno stanovništvo vrati.

Počela je izgradnja nove ambulante, a istovremeno u Kravici je organizovano nekoliko manifestacija s ciljem prikupljanja sredstava za obnovu mjesta.



Više od stotinu atletičara trčalo je danas šumama i brdima Kravice promovišući turizam, obnovu i povratak.

Dalibor Anđelković, višebojac, rekao je da dolazi iz Novog Sada i da je prvi put ovdje. On je istovremeno pozvao sve koji su porijeklom iz ovih krajeva da posjete i promovišu Kravicu.

U ratu je u Kravici zapaljeno 588 kuća, ubijeno 159 srpskih mještana, a samo na Božić 1993. godine njih 49. Udruženje Mlakva želi da vrati život u ovo podrinjsko selo.

Ranislav Perić, udruženje Mlakva-Kravica, istakao je da je njihov glavni cilj obnova rodnih ognjišta.

Slavko Perić, udruženje Mlakva-Kravica, naveo je da se rezultati već vide, te da je obnovljen znatan dio kuća.

Gradi se i kravička ambulanta. Nekadašnju su u ratu 1993. godine zapalile muslimanske jedinice iz Srebrenice, a u njoj su se tada nalazila i četiri srpska ranjenika koji su ubijeni.

- Za vrijeme agresije na Kravicu 1993. godine, ostali su ranjenici koji su tu zapaljeni. Zato ovo nije samo ambulanta, nego i spomenik tim momcima - rekao je Sreten Јanjić, udruženje Mlakva-Kravica.

Preduslov za povratak je i obonova puteva, pa zato manifestacija Drina trail promoviše put Opravdići-Sopotnik, dug 15 kilometara, koji uz pomoć vlade Srpske i opštine Bratunac treba da bude asfaltiran.

Osim puta ka Drini, seoske ambulante, nedavno je obnovljen i krov škole u Kravici, a iz lokalne administracije najavljuju i priključenje ovog sela na gradski vodovod.