latinica  ћирилица
22/06/2024 |  19:25 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Sakupljači postali rijetki kao i samoniklo bilje

Samo do prije desetak godina, na području Trebinja sakupljanjem samoniklog ljekovitog bilja bavilo se više od 250 porodica.
Sakupljači ljekovitog bilja - Foto: RTRS
Sakupljači ljekovitog biljaFoto: RTRS

Otkupljeno samoniklo bilje mjerilo se stotinama tona, a danas, prema podacima kojim barataju otkupljivači, aktivno je oko 25 sakupljača. Sirovine, uglavnom žalfije, u prirodi ima dovoljno, pa iako je velika potražnja, u otkupu je nema.

Stanka Žarković, penzionisana medicinska sestra iz Todorića, jedna je od rijetkih sertifikovanih sakupljača koja ne napušta zanimanje, započeto prije trideset godina. U šali kaže da je novac prosut po brdu, ali ga niko neće. Јedina je i bila rada da razgovara o ovome.

Ona kaže da joj sakupljanje bilja nekada predstavljao "izduvni ventil" kada bi došla sa posla iz noćne smjene u bolnici.

Od početka sezone, po precvjetavanju žalfije, skuplja bilje najviše po četiri sata. U sezoni, uz pomoć članova porodice, sakupi više od osam tona sirove žalfije, ili do 1.600 kilograma suve.

- Što god sam u kući nabavila, sve sam iz brda uradila. Nema mladih u ovom poslu. Јa sam najmlađa sa 65 godina, a ostali imaju od 85 do 90 godina. Samo je stara postava ostala - dodaje Stanka.

Otkupljivači kažu da su se nekada otkupljene količine u sezoni, mjerile stotinama tona. Danas su to simbolične količine.

Mićo Bodiroga, otkupljivač, rekao je da je svojevremeno otkupljivao i po stotinu tona sirovina od berača, te da ni to nije bilo dovoljno.

- A danas ni blizu, da sa dvadeset pet berača zadovoljim potražnju tržišta - istakao je Bodiroga.

Iako je otkupna cijena žalfije povoljna, ne može da zainteresuje potencijalne sakupljače. Mlađi radno sposobni, kaže on, snašli su se od Dubrovnika do Njemačke.

- Cijena u otkupu je pet KM i to je dobra cijena ko hoće da radi. Ali, čini mi se da damo i deset maraka, ne bi imali koga da pokrenemo da dobijemo veći broj berača - kaže on.

Zbog toga su i otkupljivači na ivici opstanka. Problem su i dalje ljetnji požari, koji opustoše velike šumske površine, pa je samoniklom bilju potrebno najmanje tri godine da se obnovi.