latinica  ћирилица
22/06/2024 |  20:24 ⇒ 20:39 | Autor: SRNA

Međunarodni festival folklora u Višegradu

U Višegradu je večeras počeo Međunarodni festival folklora na kojem se okupilo oko 300 učesnika iz Srpske i regiona.
Višegrad - Međunarodni festival folklora - Foto: SRNA
Višegrad - Međunarodni festival folkloraFoto: SRNA

Ovaj kulturni događaj pokazuje da je Višegrad most spajanja različitih kultura i tradicija, rekao je načelnik opštine Mladen Đurević, otvarajući ovu manifestaciju.

- Na ovaj način širimo kulturni turizam i njegujemo kulturnu baštinu i nasljeđe - istakao je on.

Dodao je da 18 godina ovog festivala i sve veći broj učesnika potvrđuju kontinuitet koji je za svako poštovanje i potvrda kvalitetnog rada i nesebičnog zalaganja KUD "Kralj Petar Ujedinitelj".

Otvaranju je prethodio defile gradskim ulicama članova KUD-ova "Vesna" iz Mojkovca, "Јelek" iz Bajine Bašte, "Abrašević" iz Guče, "Šumadija" iz Barajeva.

U defileu su učestvovali i društva "Dimitrije Koturović" iz Beograda, "Laza Nančić" iz Vršac, "Most" iz Bratunca, "Boško Vujadin" iz Istočne Ilidže i domaćini KUD "Kralj Petar Ujedinitelj".

Gradonačelnik je priredio i prijem za učesnike, a predsjednik KUD "Kralj Petar Ujedinitelj" Čedomir Guzina je ovom prilikom zahvalio za podršku festivalu.

Umjetnički rukovodilac društva iz Mojkovca Danilo Žorić rekao je da je velika čast gostovati u Višegradu i da je saradnja odlična.

Umjetnički direktor KUD-a "Dimitrije Koturović" iz Beograda Andrija Karaklajić zahvalio se organizatorima i istakao da svi učesnici nose najljepše uspomene iz Višgrada.

Pokrovitelji festivala su opština Višegrad i preduzeće Hidroelektrane na Drini.